Hrvatska

NA KONFERENCIJI U OPATIJI: Savjetnik predsjednice kritizirao ekonomsku politiku Vlade

Piše: PolitikaPlus

Marko Jurčić, savjetnik predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, oštro je kritizirao ekonomsku politiku Vlade na konferenciji Hrvatsko novčano tržište koja je počela u Opatiji.

Jurčić kaže da obećanog rasta gospodarstva od pet posto ništa nije ostalo, rast se procjenjuje na 2,7 posto, a prirodni potencijal rasta hrvatskog gospodarstva je dva posto što je prenisko.

"O reformama se puno priča, ali nedostaje ambicije. Jedna lasta ne čini proljeće, kao što samo jedna reforma ne čini reformski paket. Rezultati Ministarstva financija su odlični, ali gdje je ostalo, drugi to ne prate", ocijenio je Jurčić, opisavši neke poteze, odnosno pogled na te poteze populističkim i poraznim, piše Novi list.

Kaže da se hvalimo time što veliki broj ljudi neće trebati plaćati porez, no pitanje je, upozorava, treba li se veseliti tome što je veliki dio građana i ispod tog najnižeg poreznog razreda, odnosno, jesmo li sretni s time što cijelu državu činimo socijalnim slučajem.

"To nije nešto što bi nas trebalo veseliti, potrebne su reforme, a prva i osnovna je reforma javne uprave jer je javna uprava ta koja bi trebala provoditi druge reforme, no imati ona, ovakva, za to potreban kapacitet. Ako je istina da je sav potencijal iscrpljen reformom vezanom za sustav Agrokora, a što je zapravo izvan segmenta javne uprave, onda se o tom reformskom potencijalu itekako treba pitati", zaključio je Jurčić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ekonomija, marko jurić, vladarh