Hrvatska

Grabar-Kitarović i Jianming: Dobra suradnja Kine i Hrvatske, Pelješki most prilika za njeno širenje

Piše: PolitikaPlus

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je potpredsjednika Stalnog odbora Nacionalnog kongresa Narodne Republike Kine Caa Jianminga. Tijekom susreta oboje sugovornika potvrdilo je prijateljske odnose Hrvatske i Kine te ukazalo na značaj projekta izgradnje Pelješkog mosta za Republiku Hrvatsku, hrvatsko-kineske odnose i cijelu Europsku uniju.

„Hrvatska i Kina dobro surađuju na bilateralnom i multilateralnom planu, napose u okviru inicijativa „Jedan pojas, jedan put“ i „Inicijative triju mora“ te mehanizma „Kina+16“, kazala je Predsjednica te izrazila nadu kako će izgradnja Pelješkog mosta, najvećeg europskog projekta u kojem sudjeluje NR Kina, privući kineske ulagače i u druge infrastrukturne projekte u Republici Hrvatskoj te potaknuti veći interes za protokom kineskih roba kroz hrvatske morske luke, kroz koje je, u odnosu na sjevernomorske luke, moguće značajno skratiti put robama s Istoka.

Potpredsjednik Stalnog odbora Nacionalnog kongresa Jianming kazao je kako je jedan od ciljeva njegovog posjeta Republici Hrvatskoj razgovor o realizaciji dogovora koji je Predsjednica Grabar-Kitarović postigla s Predsjednikom Xi-jem Jinping-om, poglavito u dijelu razvoja gospodarske i trgovinske suradnje.

„Vaš posjet Narodnoj Republici Kini dao je veliki vjetar u leđa našim odnosima“ kazao je potpredsjednik Jianming te dodao kako su pisma i čestitke koje su dvoje predsjednika razmijenila u prigodi obilježavanja 25. godina uspostave diplomatskih odnosa pridonijela novim vrijednostima u hrvatsko-kineskim odnosima, posebno se osvrnuvši na rast međusobne robne razmjene, međusobnih kapitalnih ulaganja i rasta turističkih dolazaka iz NR Kine.  

Oba sugovornika su istaknula spremnost dviju država za proširivanjem gospodarsko-trgovinske suradnje, a potpredsjednik Jianming je osobito naglasio otvorenost kineskog tržišta za hrvatske robe i ulagače.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kina, hrvatska, predsjednica