Hrvatska

Plenković : Uvijek sam bio pošten, miran sam da ne mogu biti mirniji

Piše: PolitikaPlus

Premijer Andrej Plenković u Sofiji je danas komentirao nove mailove iz afere oko Agrokora koji, prema pisanju Indexa, otkrivaju da se tri puta sastao s tzv. grupom Borg.

- Moram priznati da nisam toliko pratio danas medije, ali mislim da mi je do kraja jasno o kakvom trendu i kakvom smjeru napada smo trenutno izloženi. Ponovit ću, cijelu svoju karijeru, cijeli politički život, cijeli društveni angažman baziram na čestitosti, poštenju, nekorumpiranosti, i s te strane sam po ovoj temi i svim drugima kojima sam se u svom životu bavio miran da ne mogu biti mirniji - rekao je Plenković, dodajući da danas sluša puno generala poslije bitke, upozoravajući na negativne scenarije za Agrokor u slučaju da Vlada nije djelovala onako kako jest.

Dio vanjskih stručnjaka angažiran je u dogovoru HDZ-a i Mosta, rekao je Plenković.

- Most je dao predstavnike. Neka to kaže gospodin Petrov, možda Grmoja ne zna. Bilo bi dobro da mu ovaj to kaže - rekao je Plenković, upozoravajući na tadašnje teške okolnosti u Agrokoru. Način na koji se mailovi prezentiraju u medijima je smišljen da se dovodi nekoga u sumnju. Nema sumnji da ako imate izvanredne okolnosti, morate tražiti brza rješenja. Ova rješenja koja su tada nađena mislim da su jako dobra. Ukupni troškovi koje će izvanredna uprava objaviti su puno manji nego u mnogim drugim zemljama iako su i dalje visoki. Nažalost, usluge konzultanata koštaju puno i javnost treba biti toga svjesna. Još ću jedom ponoviti: hrvatski proračun i rješavanje krize u Agrokoru - nula kuna. Izvanredna uprava sada ima zadaću ne samo smanjiti troškove savjetnika nego i pokušati učiniti sve da se i preostala otvorena pitanja riješe u zakonskom roku. To je ono što je meni kao predsjedniku Vlade najbitnije, kaže premijer.

Ja ne želim da mi sjenu na ovakav proces bacaju detalji o nečijim konzultantskim naknadama. Ja ne mogu znati svaki detalj, mailove nisam primao niti sam ih čitao. Za mene je bilo bitno da cijeli proces oko Agrokora ne utječe negativno na naše društvo. Ovaj zakon je to spriječio, a ako tu ima detalja koji nisu bili dobri, treba ih rasvijetliti i riješiti. Da je taj zakon problematičan, ne bi on ušao u pravnu stečevinu EU, poručio je Plenković. 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hotmail, borg, andrej plenković