Hrvatska

Vlaović: Reforma obrazovanja je "magla i zamagljivanje"

Piše: PolitikaPlus/Hina

Saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović ustvrdio je u četvrtak u Saboru kako je reforma obrazovanja "magla i zamagljivanje", podsjetivši da danas završava e-savjetovanje za upise u srednje škole kao i da se upisna struktura nije promijenila od vremena Stipe Šuvara.

Ove godine 47.647 učenika se upisuje u srednje škole, što je 1104 manje nego prethodne godine i oni su pod ogromnim stresom koju školu odabrati i kako steći znanja kojima će sutra moći dobiti radno mjesto u Hrvatskoj, kazao je Vlaović u stanci u ime Kluba HSS-a.

"Istovremeno se najavljuje reforma obrazovnog sustava za koju svi znamo da je više magla i zamagljivanje da se sačuva koalicijski partner HNS", ustvrdio je Vlaović.

Smatra kako reformu obrazovanja mogu provesti samo zadovoljni učitelji, nastavnici i profesori. "Znamo da su oni godinama nosili teret krize, smanjivane su im plaće i znamo da nisu zadovoljni", kazao je , dodavši da kolektivnim ugovorom koji je potpisan do 2022. predviđeno samo simbolično povećanje osobnih dohotka.

Osim toga, naglašava Vlaović, upisana struktura u srednje škole nije se promijenila od Stipe Šuvara. Tako 24 posto učenika planira upisati gimnazije, 41 posto strukovne škole, 15 posto trogodišnje škole, 10 posto obrtnička zanimanja i i dva posto medicinske struke.

"Jesu li konzultirani roditelji, djeca, obrtnici, poduzetnici, je li stvorena klima kako bi djeca znala koja su zanimanja danas potrebna poduzetnicima i imaju li oni budućnost kroz ta zanimanja", upitao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

politika, obrazovanje