Zagreb

TUŠKANAC: Filmom "Služavka" počinje program zlatnog doba korejskog filma

Piše: PolitikaPlus/Hina

Filmom "Služavka", proglašenim najboljim filmom svih vremena korejske kinematografije, u četvrtak počinje filmski program "Panorama: Zlatno doba korejskog filma, 1955-69", koji do 23. svibnja u zagrebačko kino Tuškanac donosi hrvatske premijere šest najznačajnijih naslova iz tog razdoblja.

Priča o služavki koja unosi nemir u život jednog bračnog para, u režiji Ki-younga Kima iz 1960. najavljuje se kao istinski filmski 'tour-de-force', koji je u anketi Korejskog Filmskog Arhiva 2014. godine (zajedno s filmom "Zalutali metak") proglašen najboljim korejskim filmom svih vremena.

Film je 2008. restaurirao World Cinema Foundation Martina Scorsesea, potvrdivši joj time reputaciju zanemarenog remek-djela svjetske filmske baštine.

"Zalutali metak" Hyun-moka Yooa (1961) inspiriran talijanskim neorealizmom, film prati računovođu iz Seoula koji ne zarađuje dovoljno da pokrije obiteljske troškove i prehrani obitelj. Zbog prerealističnog prikaza siromaštva i nepravde u poslijeratnom korejskom društvu film je dvije godine bio zabranjen.

Prikazat će se i dirljiv portret korejskog društva iz istog perioda, "Kočijaš" Dae-jina Kanga, drama o samohranom ocu, vozaču konjske zaprege, i njegovo četvero djece koji na različite načine pokušavaju pronaći izlaz iz siromaštva.

To je prvi korejski film koji je osvojio nagradu na međunarodnom filmskom festivalu (Srebrnog medvjeda u Berlinu), te je u anketi Korejskog Filmskog Arhiva 2014. godine proglašen 4. najboljim korejskim filmom svih vremena.

Film "Moja majka i njezin gost" Sang-oka Shina (1961) opisuje se kao  klasična korejska melodrama o tradicionalnim pogledima na ponovnu udaju udovice ispripovijedana iz perspektive kćeri, a "Cvijet u paklu" Sang-oka Shina (1958) kao gotovo dokumentaristički prikaz svakodnevne borbe za egzistenciju u poslijeratnom Seoulu pedesetih, u čijem su središtu mladić koji sa sela odlazi u grad, njegov brat, sitni kriminalac i njegova djevojka, prostitutka za američke vojnike.

Modernistički film "Magla" u režiji 'korejskog Antonionija', Soo-yonga Kima, (1967) govori o izvršnom direktoru farmaceutske kompanije koji se za posjeta rodnom gradu zaljubi u mladu učiteljicu klavira te stane preispitivati vlastiti život. Smatra se kako je taj film jedan od vrhunaca korejskog filma šezdesetih i vjerojatno najbolji izdanak nasljeđa europskog modernizma u korejskoj kinematografiji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kino, film, kino tuškanac, korejski film