Hrvatska

Objavljeni novi mailovi: Plenković se triput sastao s grupom Borg?

Piše: PolitikaPlus

Portal Index.hr objavio je nove e-mailove vezane uz aferu zbog koje je ostavku dala ministrica gospodarstva Martina Dalić. Navode da se premijer Plenković najmanje tri puta susreo s 'Borg grupom' te da je iz hodograma aktivnosti te skupine vidljivo je da su Plenkoviću prezentirali prijedlog da savjetnici za Vladu rade besplatno, a naplaćuju se preko Agrokora.

Tvrde i da je Plenković znao tko su pravi pisci zakona jer se s njima susreo tjedan dana prije nego što će vlada donijeti taj zakon. U utorak je, podsjetimo, premijer na upit o tome osjeća li se odgovornim u aferi "Hotmail", odgovorio negativno, ističući da nijedan e-mail nije bio poslan njemu.

On uistinu nije dobio nijedan mail, ali dobila ih je njegova savjetnica na službenu adresu, nekoliko sati prije usvajanja Lex Agrokora. 

Premijer je na to u utorak komentirao da je normalno da njegova savjetnica za pravna pitanja u tjednu kada se donosi zakon ima na svojem e-mailu nacrt zakona i da o njemu daju mišljenje mjerodavna ministarstva.

Upravo je premijer Plenković, navodi Index, "molio" buduće pisce Lex Agrokora da se s njim sastanu "vezano za temu na kojoj rade".  Evo kako o tom pozivu piše Martina Dalić 5. ožujka.

"Premijer moli da sutra dođete u Vladu u 15:30 vezano uz temu na kojoj radimo. Nadam se da ćete uspjeti", napisala je Dalić. Poziv se nije odnosio samo na članove Borg grupe nego i na Zdravka Marića, ministra financija.

Drugi sastanak Borg grupe s premijerom održan je 23. ožujka, tjedan dana prije nego što će Lex Agrokor biti usvojen na vladi. Pisanje Lex Agrokora u to se vrijeme već dobro "zahuktalo". Nakon tog sastanka s premijerom kreće i dio komunikacije službenim kanalima, odnosno službenim mailovima u Vladi. Jedan od tih službenih kanala bila je i Plenkovićeva savjetnica, piše Index.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mailovi, andrej plenković, dalić