Mojbiz

VLADA: Odobreno državno jamstvo od 68,1 mln eura Brodograđevnoj industriji Split za gradnju broda

Piše: PolitikaPlus

Vlada je u srijedu dala suglasnost za izdavanje državnog jamstva u visini od 68,1 milijun eura, za osiguranje avansnih uplata u korist kupca broda koji će izgraditi Brodograđevna industrija Split.

Jamstvo se odnosi na putnički brod za polarna krstarenja, čiju je izgradnju Brodograđevna industrija Split ugovorila krajem prošle godine s društvom Polaris Exploration Inc, a koje je u vlasništvu društva Brodosplit-Plovidba. 

Izgradnja tog broda, ističu iz splitskog brodogradilišta, predstavlja nastavak njihova iskoraka u tržišnoj niši putničkih brodova za polarna krstarenja, u kojoj je brodogradilište već prisutno sa gradnjom nešto manjeg putničkog broda za polarna krstarenja.

Kako je istaknuo ministar financija Zdravko Marić, ugovorena cijena broda iznosi 106,4 milijuna eura, pri čemu su ugovorena avansna plaćanja od strane naručitelja tijekom gradnje broda u visini od 80 posto prodajne cijene broda, a ostatak po isporuci broda.

Brodograđevna industrija Split ovim zahtjevom, kako je kazao Marić, traži izdavanje državnog jamstva za osiguranje avansnih uplata društva Polaris Exploration Inc u iznosu od 68,1 milijun eura, a što predstavlja 80 posto od ukupnih avansnih plaćanja. Ostatak, do punog iznosa avansnih plaćanja, Brodograđevna industrija Split će osigurati iz vlastitih izvora. 

Taj posao, istaknuo je Marić, doprinijet će većoj i boljoj iskoristivosti kapaciteta u brodogradilištu te održavanju i povećavanju zaposlenosti. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BRODOGRADNJA, SPLIT, VLADA RH