Hrvatska

Objavljeni novi e-mailovi: "Sad sam zaplakao, kužim kako veliki posao smo napravilI"

Piše: PolitikaPlus

U ponedjeljak su objavljeni novi mailovi iz Afere hotmail. Branimir Bricelj iz investicijsko-bankarske tvrtke Altera poslao je u ime Grupe Borg mail s naslovom “Zakon o izvanrednoj upravi” s tekstom: “U prilogu je jutrošnja verzija (almost final)”. Mail je poslan i na službenu adresu Dubravke Vlašić Pleše, savjetnice premijera.

Dogodilo se to, navodi Index, na dan kad je Vlada izglasala lex Agrokor.

Novi e-mailovi pokazuju kako su e-mailove pisaca lex Agrokor primale i službene osobe u Vladi. Sve ono što je Martina Dalić radila putem svoje privatne pošte (ponekad i službene), znali su tako ne samo premijer Andrej Plenković koji se redovno sastajao s članovima Grupe Borg nego i njegovi bliski suradnici koje je sam doveo u Vladu te ostali službenici, kako u Vladi tako i u ministarstvima.

Iz objavljenih e-mailova može se zaključiti da je i ministar Zdravko Marić znao tko su pisci zakona. On se povremeno oglašavao u e-mailovima Borga, no nije rekao da je, nakon što se povukao iz korespondencije, nastavio primati e-mailove. Posljednji je primio 30. ožujka, dan prije izglasavanja lex Agrokor.

Među posljednjim e-mailovima prije nego što će biti usvojen zakon vidljiv je dodatak jedne e-mail adrese i to [email protected] Dalić se, ovisno o potrebi, služila i svojom službenom e-mail adresom pa nije rijetkost da je poštu s Hotmaila prosljeđivala sebi na vlada.hr i obratno.

Bricelj je u prepisci, komentirajući navode Jasnice Garašić, profesorice sa zagrebačkog Pravnog fakulteta koja je dvojila o lex Agrokor, naveo sljedeće: – Nemamo boljih rješenja za ovako kompleksno restrukturiranje, s velikim brojem međusobnih pozajmica, jamstava i poveznica, za koje još ne znamo stvarno stanje. Ovo se veže na komentar broj 9, prema kojem bi ispravno bilo otvoriti posebne predstečajne postupke za svaku ovisnu ili povezanu kompaniju koja zadovoljava uvijete predstečaja te da ih koordinira koordinator. Smatramo da je to u ovome slučaju neprovedivo.

Bricelj je 29. ožujka grupi Borg u e-mailu iznio svoje oduševljenje. "Dragi svi, u prilogu sugestije i pitanja na draft od noćas (nakon ovog mega pothvata, Boris i Toni i službeno ulaze u kategoriju Marvelovih superjunaka)", naveo je. A nakon što je zakon prošao, odvjetnik Šavorić u e-mailu od 7. travnja napisao je: "Sad sam tek zaplakao, kužim kako veliki posao smo napravili."


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DALIĆ, HOTMAILOVI, LEX AGROKOR, AGROKOR, PLENKOVIĆ