Zagreb

ZAGREB: Dan otvorenih vrata na Hrvatskom katoličkom sveučilištu

Piše: PolitikaPlus

Hrvatsko katoličko sveučilište (HKS) otvorit će u subotu vrata svih svojih predavaonica, laboratorija, dvorana i ureda zainteresiranim posjetiteljima za koje su studenti i profesori na pet sveučilišnih odjela pripremili poučne i zanimljive programe koje će moći pratiti i u njima sudjelovati od 10 do 15 sati.

U vrijeme kada je najbitnija komponenta profesionalnog razvoja edukacija, na HKS-u djeluje pet odjela: za povijest, sociologiju, psihologiju, sestrinstvo i za komunikologiju koji najsuvremenijim metodama pripremaju studente za daljnje uspjehe, ističe se u pozivu Ureda za odnose s javnošću HKS-a.

Od karataške igre marijaš, do reanimacije u hitnim slučajevima

Raznovrstan i bogat program omogućit će tako posjetiteljima da zaigraju kartašku igru marijaš, sudjeluju u kvizu na temu mode, potraže odgovor ponašamo li se odgovorno dok se pretjerano izlažemo suncu, nauče napisati vijest ili u Laboratoriju za psihologijska istraživanja sudjeluju u eksperimentu kojim će se ispitivati taktičko odlučivanje u dinamičnim nogometnim situacijama s različitim zahtjevima za pažnju, ili da nauče kako reanimacijom mogu u hitnim slučajevima spasiti nečiji život.

Osim informacija o učenju i studiranju, zainteresirani će se na Sveučilištu moći okušati u malonogometnom ili odbojkaškom srazu sa studentima i studenticama, čuti pjesmu sveučilišne ženske klape s Odjela za komunikologiju, zaplesati valcer ili jednostavno u pratnji djelatnika i studenata obići Kampus.

Odjel za povijest predstavit će im se tako s temom o raspadu Austro-Ugarske monarhije, one koje zanima kako je to studirati na povijest na HKS-u informirat će apsolventi povijesti, a sudionici će svoje znanje moći provjeriti i u simulaciji testa na prijemnom ispitu.

Odjel za sociologiju pripremio je predavanja i interaktivne radionice, a jedna od njih je kvalitativno istraživanje u praksi. Tema fokus grupe bit će odabir fakulteta, odnosno sveučilišta i upisi na studij. Na jednoj razini, učenici će promatrati simulaciju sociološkog istraživanja u praksi, a na drugoj će razini putem dobivenih odgovora steći potrebne informacije o studiju. Nakon provedenih fokus grupa, s učenicima će se vrlo kratko prokomentirati provedeno istraživanje. U drugom dijelu radionice, naglasak će biti na samim učenicima, kojima će biti prezentirana kolaž tehnika u istraživanjima.

Na Odjelu za psihologiju, posjetitelji će moći proći kratki kviz o mitovima o pozitivnoj psihologiji te čuti čime se znanstvenici unutar toga područja uistinu bave. Sudionici će moći isprobati nekoliko aktivnosti za koje se pokazalo da mogu učiniti ljude sretnijima. Nakon provedenih odabranih aktivnosti, moći će izložiti kakvo im je bilo to iskustvo, a voditelji aktivnosti će im objasniti na koji je način svaka od ovih aktivnosti povezana s dobrobiti.

Odjel za sestrinstvo predstavit će se nizom fotografija kojima su zabilježena najvažnija događanja.

Odjel za komunikologiju predstavit će se nizom različitih zanimljivih radionica, među kojima je i radionica kako usavršiti javni nastup na kojoj će biti predstavljeni načini i tehnike javnoga nastupa i predstaviti vježbe javnoga nastupa - od jednostavnijih do malo složenijih.

Održana će biti i radionica o prezentacijskim vještinama - osnovama javnoga nastupa, kompoziciji govora, prvom dojmu, neverbalnoj komunikaciji, tremi, pridobivanju poruke, tezi, protuargumentima, efektnom zaključku i persuaziji.

Posjetitelji će moći sudjelovati i na radionici - kako napisati vijest gdje će im se u kratkim crtama predstaviti i što je to novinarstvo, spomenut će se novinarske vrste i posebno će se zadržati na temeljnom novinarskom obliku, a to je vijest. Održat će se i radionice o osnovama fotografije te o komunikacijskoj moći političkih vođa.

Katedra za teologiju predstavit će se posjetiteljima predavanjem u kojemu će u središtu biti položaj i uloga kršćanina u suvremenom svijetu polazeći od brojnih izazova koje donosi suvremeni svijet poput novih tehnologija i sredstava komunikacije, gospodarske i drugih kriza te pitanja kako živjeti kršćanski identitet u društvu. Tema će biti obrađena na temelju socijalnoga nauka Crkve, a nekoliko studenata podijelit će svoje iskustvo života kršćana u suvremenome svijetu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HKS, SVEUČILIŠTE