Hrvatska

MINISTAR: Kujundžić vjeruje u donošenje novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti prije ljeta

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u srijedu, uoči završetka e-savjetovanja o Prijedlogu zakona o zdravstvenoj zaštiti, kako vjeruje da će zakon biti usvojen prije ljeta te da će donijeti korist pacijentima i liječnicima.

"Vjerujem da će zakon biti donesen prije ljeta. I danas smo imali raspravu u Ministarstvu gdje je održana javna tribina. Ima određenih primjedbi i sugestija, ali velika većina slaže se da će to biti dobrobit za pacijente, ali i za liječnike, da ostanu u Hrvatskoj i bore se za svoje ordinacije", izjavio je Kujundžić na otvaranju Centra izvrsnosti Međunarodne dijabetičke federacije u KB-u Dubrava.

Upitan radi li se u zakonu o privatizaciji zdravstva, kako to neki kritičari tvrde, odgovorio je kako se prava privatizacija već dogodila prije 20 godina, a novim zakonom se sustav uređuje kako bi liječnici bolje radili, bili motivirani da se bore za svoju ordinaciju i kako bi ostali u dijelovima Hrvatske poput Like i Dalmacije. Također, i pacijenti će dobiti kvalitetniju uslugu, ustvrdio je.

Ministara je istaknuo da liječnici sada dođu u tzv. neatraktivna mjesta kao u prolaznu postaju, na tri do šest mjeseci, a s novim zakonom vjeruje da će biti motivirani ostati u manjim mjestima, ako će tamo imati priliku dobro zaraditi, te imati uhodani posao i sigurnost.

"Zakon predviđa i mobilne ordinacije, gdje će liječnici obiteljske medicine u depriviranim područjima, po modelu Finske i Norveške, moći imati mobilne ordinacija kako bi se primaknuli pacijentima i pritom dobili za to nagradu", rekao je Kujundžić. 

U prijedlogu novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti predlaže se ukidanje dosadašnjeg sustava koncesija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i uvođenje privatnih ordinacija, što bi trebalo poboljšati kvalitetu i dostupnost primarne zaštite.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MILAN KUJUNDŽIĆ, PRIJEDLOG ZAKONA, ZDRASTVO