Hrvatska

'DUŽNIČKO ROPSTVO': SDP predstavio prijedlog rješenja za blokirane

Piše: PolitikaPlus
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić iznio je danas prijedlog deblokade građana kroz skraćeni postupak osobne nagodbe.

SDP-ov prijedlog ima dvije ključne točke, kazao je predsjednik stranke Davor Bernardić. To su deblokada građana kroz skraćeni postupak osobne nagodbe te pravedan sustav naplate - uz ukidanje kamatarenja građana i nepotrebnih troškova procesa naplate duga.  "Moramo se uhvatiti rješavanja velikog problema ovrha i blokiranih - sve dok građanima ne osiguramo primanja koja će im omogućiti normalan život, dok ne osiguramo efikasnu državnu upravu i poslovno okruženje koje ne koči rad", poručio je Bernardić koji se na kraju svog izlaganja sjetio riječi pokojnog Ivice Račana: "Hrvatska treba odgovornost, a ne jeftini populizam. Populizam je uvijek najskuplji za građane, njega plaćaju iz vlastitog džepa". Podsjetio je kako je SDP uspješno pomogao građanima zaduženima u švicarskim francima.

SDP-ov prijedlog za blokirane građane detaljnije je na konferenciji predstavio Peđa Grbin. Dva su problema, već blokirani građani i sustav koji generira blokade, kazao je Peđa Grbin. "Smatramo da treba uvesti obvezan postupak nagodbe u situacijama kad dužnik nema imovine i kad duguje manje od 10 tisuća kuna na period duži od godina dana. Postupak bi se otvorio i krenuo bi period provjeravanja od dvije godine - u kojemu se dug pokuša naplatiti. Ako do naplate ne dođe, postupak obvezne nagodbe završava i dužnik se oslobađa svih dugova", kazao je Grbin. Ukoliko se radi o izrazito siromašnim građanima, starim i bolesnima - povjerenstvo koje bi odlučivalo o nagodbi može i skratiti period provjeravanja. "Nema razloga da se građane maltretira, ako se ranije utvrdi da dug ne može biti naplaćen", dodao je Grbin.

Kao najvažniju stvar Grbin je naveo da "u slučajevima obvezne nagodbe - troškovi moraju pasti na teret proračuna. Država mora podmetnuti leđa za prješavanje poblema koje je u velikom dijelu sama generirala", dodao je. Ovisno o nagodbi i imovini dužnika - troškovi moraju biti paušalni i u razredima. Također i vjerovnike treba potaknuti da aktivno sudjeluju - poreznom politikom omogućiti da vjerovnik može otpisati dugovanje, i za to neće plaćati porez. Grbin je još kazao kako ovršni postupak treba razdvojiti na dva dijela (opći i postupak za potrošačke obveze) - kako bi se zustavio sustav koji generira nove blokirane. "Ne može se jednako tretirati dužnik koji je počinio kazneno djelo i dužnik koji zbog neimaštine nije mogao platiti režije", kazao je Grbin.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ovrhe, blokirani, sdp