Energetika

LOVRINOVIĆ: Zatvaranje sisačke rafinerije apsolutno neprihvatljivo i protivno energetskoj strategiji RH

Piše: PolitikaPlus/Hina

Saborski zastupnik Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) u petak je apsolutno neprihvatljivima ocijenio najave iz Ine o zatvaranju Rafinerije nafte Sisak, koje drži i i protivnima strategiji energetskog razvoja Republike Hrvatske i Zakona o energiji, gdje su energetski objekti poput rafinerija označeni kao objekti od posebnog državnog interesa. 

 "Zatvaranje bilo kojeg energetskog objekta, pa tako i bilo koje rafinerije je protivno zakonu", upozorio je Lovrinović u priopćenju te dodao kako ti prijedlozi ne daju rješenje za poslovno opravdanu i razrađenu opciju što s domaćom naftom koja se do sada prerađivala u sisačkoj rafineriji.

 "Koliko je suluda ideja o prijevozu nafte u neku drugu domaću ili, ne želim ni pomisliti, neku inozemnu rafineriju, vjerojatno mađarsku, dovoljno govore slijedeći podaci. U Hrvatskoj se proizvodi oko 800 tisuća tona domaće nafte (2016.), što znači da bi se ta nafta prevezla cestama, bilo bi potrebno oko 26.700 vožnji kamiona cisterni na godinu po hrvatskim cestama, ili više od 70 cisterni dnevno svaki dan u godini. To bi za Hrvatsku predstavljalo sigurnosni rizik za prometnu infrastrukturu, opasnost za ekološku sigurnost zemlje, te ugrožavanje turističke orijentacije Hrvatske. Da ne govorim da bi to bio iznimno skup, poslovno štetan te neopravdan prijedlog", naglasio je.

 Smatra kako su prije eventualnog prestanka prerade domaće nafte u Rafineriji nafte Sisak ili prenamjene djelatnosti, potrebni detaljni planovi. Javnost, tvrdi, mora znati da se plan prenamjene radi isključivo kako bi se izbjegli stvarni troškovi zatvaranja i sanacije terena u sisačkoj rafineriji nakon zatvaranja, koji prema nekim procjenama stručnjaka znatno premašuju milijardu kuna. "Ako se to dozvoli, to su troškovi koje će prije ili kasnije onda morati platiti hrvatski građani zbog nužnosti sanacije", upozorio je Lovrinović.

 Neistinitima smatra ocjene iz MOL-a da je Rafinerija Sisak nerentabilna zbog tehnologije i malog kapaciteta. "Oni su je sami učinili nerentabilnom manipulacijom internim cijenama nafte, pri čemu organizacijska jedinica unutar sustava zaračunava sirovu naftu Rafineriji Sisak kao da je uvozi sa svjetskog tržišta. O tome nitko ne priča", dodao je Lovrinović.

 Iz svih ekonomskih, ekoloških, društvenih i strateških razloga, ističe, nužno je spriječiti zatvaranje rafinerije nafte Sisak, kao i spriječili samovolju MOL-a u provođenju nepartnerskih odluka upravljanja i odluka koji su u suprotnosti hrvatskim strateškim interesima.

 Naime, novi predsjednik uprave Ine Sandor Fasimon u četvrtak je u Budimpešti najavio zatvaranje pogona u sisačkoj rafineriji, ali i obećao da će svi radnici biti zbrinuti te naglasio da Ina mora nastaviti s uspješnim poslovnim rezultatima kao proteklih godina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

RAFIRENIJA SISAK, IVAN LOVRINOVIĆ