Hrvatska

PLENKOVIĆ : Očekujem da Srbija oštro i nedvosmisleno osudi taj akt Šešelja

Piše: PolitikaPlus

Očekujemo da Srbija oštro i nedvosmisleno osudi jučerašnji incident ratnog zločinca Vojislava Šešelja i da nastavak odnosa sa Srbijom bude u kontekstu te osude, kazao je u četvrtak premijer Andrej Plenković.

Predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj u srijedu je na ulazu u Narodnu skupštinu zajedno s još jednim radikalnim zastupnikom Filipom Stojanovićem oskvrnuo hrvatsku državnu zastavu, a nakon toga je članove hrvatskog saborskog izaslanstva grubo izvrijeđao.

"Najoštrije osuđujem taj Šešeljev incident", kazao je Plenković na početku sjednice vlade. "Oskvrnuo je hrvatsku zastavu i vrijeđao saborsko izaslanstvo".

Vlada podržava odluku predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da prekine posjet Srbiji.

"Očekujem da Srbija oštro i nedvosmisleno osudi taj akt zastupnika u skupštini koji je još jednom ponovio svoju oštru i bezobzirnu retoriku i ponašanje prema Hrvatskoj", rekao je Plenković.

"Očekujemo i da nastavak dijaloga i odnosa sa republikom Srbijom bude u kontekstu njihove osude takvoga ponašanja", naglasio je premijer, dodavši kako je jučerašnje otvaranje predstavništva HGK nakon Šešeljeva incidenta bio jasan signal da Hrvatska želi nastaviti unaprjeđivati odnose i razviti trgovinsku razmjenu, gospodarsku suradnju, raditi na dobrosusjedstvu, "ali ovo su prethodna pitanja koja je nužno vrlo jasno osuditi".

"Vlada će nastaviti graditi odnose da susjedima, a na ovakove poteze ćemo reagirati odlučno i primjerno u zaštiti digniteta simbola hrvatske države i dostojanstva RH u cjelini", kazao je Plenković.

Relativizacija Šešeljeva postupka

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković jučer je po povratku iz Beograda izjavio da su tamošnje vlasti relativizirale incident koji je izazvao Vojislav Šešelj u srbijanskom parlamentu.

Prvi predsjednik Sabora u povijesti koji je posjetio Srbiju dodao je da nije imao drugog izbora nego vratiti se "jer smo htjeli zaštititi dignitet hrvatske države".

Šešelj je, prema tvrdnjama očevidaca, u predvorju Skupštine Srbije presreo izaslanstvo Sabora, istrgnuo hrvatsku zastavu, počeo je gaziti i psovati Jandrokoviću "mater ustašku" te poručio da "pozdrave (čelnika hrvatske manjine u Srbiji Tomislava) Žigmanova", kojem je prošlog tjedna prijetio ponavljanjem zločina za koje je osuđen u Den Haagu.

Njegov čin osudile su prvo predsjednice Skupštine Srbije Maja Gojković i srbijanske vlade Ana Brnabić, no Jandrović smatra da su relativizirale gaženje hrvatske zastave.

"Moglo bi se polemizirati s načinom kojim su osudili taj događaj jer su ga, po mom mišljenju, pokušale relativizirati", rekao je predsjednik Sabora.

Gojković je incident usporedila s prosvjedima koji su pratili nedavni posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj, a Jandroković joj poručio da ta dva događaja "nemaju nikakve veze" i u tom trenutku zatražio da srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić bude jasniji od Gojković i Brnabić.

Vučić se oglasio nešto kasnije i osudio incident u kojem je haški osuđenik i zastupnik u srbijanskoj skupštini Vojislav Šešelj gazio hrvatsku zastavu i nazvao taj čin nedopustivim, ali je i on povukao paralelu s incidentima tijekom njegova posjeta Zagrebu.

"Sve što se danas dogodilo izuzetno je štetno za Srbiju. Kao predsjednik Republike Srbije osuđujem svaku vrstu nasilja i svaku vrstu prijetnji, gaženje i paljenje hrvatske ili bilo koje zastave suverene zemlje", rekao je.

"Ne zaboravite, nekoliko srpskih zastava je spaljeno dan prije nego ću doći u Zagreb. Na dan kada sam bio u Zagrebu jedan njihov zastupnik me je jurio po ulicama. Vrijeđali su me, nazivali najgorim četnikom, najpogrdnijim imenima i to meni nije bio dovoljan razlog za napuštanje Zagreba jer sam smatrao vrlo važnim da razgovaramo", rekao je Vučić.

Nije poznato na koje je to paljenje srpskih zastava Vučić mislio jer takvi incidenti tijekom njegova posjeta Hrvatskoj nisu zabilježeni.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vojislav šešelj, andrej plenković