Svijet

'OPRAVDANJE': Macron i May pred parlamentima svojih zemalja brane napade na Siriju

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vlade Emmanuela Macrona i Therese May branile su u ponedjeljak pred njihovim parlamentima zapadne udare u Siriji, osjetljiviju temu za britansku premijerku nego za francuskog predsjednika.

"Naš odgovor opravdavaju njegovi uzroci, a u svojim je modalitetima razmjeran", rekao je francuski premijer Edouard Philippe na početku rasprava u francuskom parlamentu o intervenciji u subotu, koju je nazvao "uspješnom".

"Na taj smo način poslali odlučnu, jasnu i snažnu poruku", nastavio je Philippe. "Želimo reći da se kemijskim oružjem nekažnjeno ne može ostvariti niti jedna vojna pobjeda", rekao je.

Pred polupraznim parlamentom premijer je branio tešku, legitimnu odluku koju je donio Emmanuel Macron i zajamčio da su prije uporabe sile bili poduzeti politički i diplomatski koraci da se Damask urazumi.

I Theresa May je govorila pred polupraznom dvoranom parlamenta i zajamčila da Velika Britanija nije pokrenula napade zato što "je to od nas zatražio američki predsjednik Donald Trump".

"To smo učinili jer vjerujemo da je bilo potrebno", istaknula je u Westminsterskoj palači.

Nešto ranije je čelnik oporbe, laburist Jeremy Corbyn ocijenio da "Velika Britanija treba imati vodeću ulogu u postizanju primirja u tom sukobu, a ne primati upute od Washingtona".

Ti napadi, prva velika vojna operacija za premijerku May i predsjednika Macrona izazvali su neprijateljske reakcije među političarima dviju zemalja, a parlamentarni zastupnici tvrde da su ti napadi nelegalni jer nemaju međunarodni mandat.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Emmanuel Macron, THERESA MAY