Zagreb

ZAGREB: Putujuća izložba Mirka Ilića "Tolerancija" ispred MSU-a

Piše: PolitikaPlus

Na platou ispred zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti, a dijelom i ispred Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, od ponedjeljka se može razgledati putujuća izložba "Tolerancija" ilustratora, grafičkog dizajnera, crtača i strip autora Mirka Ilića.

Ta međunarodna izložba više od godinu dana putuje svijetom i konstantno povećava broj sudionika koji su na Ilićev poziv dizajnirali plakate o toleranciji - u prvoj verziji je obuhvaćen 21 plakat, a sada ih je 70 koji se predstavljaju u Zagrebu.

Plakati su izloženi na otvorenom kako bi se, prema zamisli Mirka Ilića, s njima mogli susresti i oni koji često ne posjećuju izložbe, kako bi mogli zastati ispred plakata, promisliti o temi  ili započeti razgovor s nekime tko ih također razgledava.

Po Ilićevim  riječima, najčešći razlozi netolerancije su pripadanje 'pogrešnom' plemenu, 'pogrešna' boja kože, 'pogrešna' seksualna orijentacija,'pogrešna' religija, a tri od ta četiri razloga dobivena su rođenjem.

"Te tri 'pogrešne' stvari čine maksimalno deset posto naših razlika, u ostalih 90 posto smo isti. Želimo voljeti. Želimo biti voljeni. Želimo sigurnost. Želimo posao, hranu, vodu, krov nad glavom. Želimo dug život sebi i svojoj djeci. Zar to nije više razloga za toleranciju, nego netoleranciju? Ova izložba bi trebala biti mali vizualni podsjetnik na to", napomenuo je.

Jedan od autora je i Milton Glaser, proslavljeni američki dizajner koji je uoči izložbe ustvrdio kako je ključno da ljudi prigrle toleranciju jer je ona "jedini protuotrov natjecateljskmo duhu koji obilježava ljudski rod".

Plakati su u Zagrebu izloženi u organizaciji Mirka Ilića i UBU - Udruge bivših učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, te u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti i Akademijom likovnih umjetnosti unutar partnerskog projekta 'Runaway Art'.

Ilić je u dvorani Gorgona MSU-a u ponedjeljak održao i predavanje za učenike ŠPUD-a i studente Studija dizajna.

Dio izložbe ispred Škole primijenjene umjetnosti i dizajna otvara se u ponedjeljak navečer, a prati je i izložba radova učenika ŠPUD-a na temu tolerancije u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi.

Od hrvatskih dizajnera na izložbi su zastupljeni Boris Bućan i Dejan Kršić, a inozemni dolaze iz cijeloga svijeta od SAD-a preko cijele Europe do Japana i Koreje.

Izložba je otvorena do 16. svibnja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IZLOŽBA, DIZAJN