Hrvatska

Bauk: Pokazalo se da je vladajuća većina vrlo tanka

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik saborskog Kluba SDP-a Arsen Bauk u petak je nakon glasanja u Saboru istaknuo kako su se potvrdila njegova očekivanja da će Istanbulska konvencija biti ratificirana s više nego dvotrećinskom većinom zastupnika što, kaže, pokazuje da je u hrvatskom društvu oko Konvencije postignut konsenzus ustavnog karaktera.

"To pokazuje da je u hrvatskom društvu oko toga postignut konsenzus ustavnog karaktera, što je dobro i nadam se da neće biti daljnjih kompromisa s onima koji su Istanbulsku konvenciju koristili kao sredstvo za utjecaj na vlast i donošenje drugih odluka koje se tiču slobode pojedinaca poput prava žene na izbor, na medicinski potpomognutu oplodnju, prava istospolnih zajednica i druga", izjavio je Bauk novinarima.

Komentirajući razlike koje su se pokazale unutar HDZ-a u raspravi oko Istanbulske konvencije, čelnik SDP-ova kluba smatra kako je riječ o puno dubljim razlikama nego u drugim velikim strankama, te da je na njima da pronađu model kako će ih prevladati.

"Hoće li ih nadvladati da nastave dalje zajedno, različito, ili će im se dogoditi ono što im se obično dogodi, a to je da smjene predsjednika, izbace ga iz stranke i onda kao da ga nikada prije nije bilo, na njima je da odluče", kazao je Bauk. Izrazio je nadu da sukobi u HDZ-u neće biti kompenzirani važniji ustupcima u drugim zakonima, poput Obiteljskog, "na što mi iz opozicije moramo upozoravati i reagirati".

"Jako je važno da HDZ prestane koketirati s krajnjom desnicom i podilaziti joj te da na tragu umjerenih demokršćanskih, konzervativnih stranaka u Europi bude na braniku ljudskih prava i prava pojedinaca, a ne da koketira s onima koji rade na gušenju ili smanjenju tih prava", poručio je.

O glasovanju za opoziv Martine Dalić: Pokazalo se da je vladajuća većina vrlo tanka

Što se tiče glasanja o opozivu potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, koja je glasovima 76 zastupnika vladajuće nasuprot 71 zastupnika koji su glasovali za njenu smjenu dobila potporu Sabora, Bauk je rekao kako su se i na tom glasanju ispunila njegova očekivanja da će za oporbenu inicijativu glasati između 70 i 73 zastupnika.

Pokazalo se da je vladajuća većina vrlo tanka, ustvrdio je i dodao kako to pokazuje da su bili opravdanu svi oporbeni argumenti zbog kojih su tražili opoziv.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KONVENCIJA, SDP, HDZ, ARSEN BAUK, MARTINA DALIĆ