Hrvatska

PROSVJED NA SPLITSKOJ RIVI: Hrvatskoj je potrebna suverenistička, a ne sluganska politika

Na miting protiv Istanbulske stigli Markić, Glogoški, Thompson...

Piše: PolitikaPlus

Na prosvjednom skupu u četvrtak navečer na splitskoj Rivi izraženo je protivljenje ratifikaciji Istanbulske konvencije za koju je ocijenjeno da se njome u Hrvatskoj nameće novi totalitarizam, te je zatraženo vođenje suverenističke hrvatske politike, a ne, kako je rečeno, sluganske kakvu provodi aktualna vlast.

"Ovim skupom tražimo uklanjanje uzroka ovakvog stanja u Hrvatskoj jer Hrvatska je moralno, financijski i duhovno opustošena zemlja," navodi se u porukama splitskog prosvjeda koje je pročitala Sanja Bilač, aktivistica građanske inicijative Hrvatska protiv Istanbulske konvencije koja je i organizirala prosvjed Rivi."Do sada nas je Plenković napravio slugama i papučarima briselskih birokrata. Hrvatska treba provoditi potpuno suprotnu politiku - suverenističku poput naših susjeda Mađara, Poljaka. Austrijanaca," poručeno je sa splitskog povrjeda.

Za novi izborni zakon

 U porukama sa skupa na Rivi također se traži uvođenje novog izbornog zakona jer, kako je navedeno, "aktualni izborni zakon generira upravo ovakve političare koje danas imamo na vlasti i to hrvatska mora promijeniti." "Za novu politiku za novi hrvatski narodni preporod, Hrvatska mora izabrati nove ljude: umne, hrabre i časne domoljube koji će osmišljavati i usmjeravati hrvatsku politiku," navodi se u porukama sa splitskog prosvjeda.
 Sanja Bilač je istaknula kako je prosvejd na Rivi "poruka aktualnim vlastodršcima."

"Neka probaju ignorirati svoj vlastiti narod i ovaj put! A onda više neće biti puna samo splitska riva nego svi trgovi u Hrvatskoj," istaknula je Bilač.
 U govoru je naglasila kako se Hrvatska nalazi na prekretnici u kojoj će se ili izboriti za očuvanje hrvatskog nacionalnog identiteta, suvereniteta,demokracije i budućnosti ili ćemo, kako se izrazila "promatrati njezino umiranje i pristati na rastakanje koje provodi aktualna politika pod kontrolom briselskog establišmenta."

"Aktualna koalicija na vlasti nema legitimitet, jer je stvorena političkim inženjeringom protivno volji birača. Takva vlada provodi protuhrvatsku politiku i na štetu hrvatskoga naroda," rekla je Bilač.
 Po njezinim riječima, aktualna politika na čelu s premijerom u Hrvatskoj ozakonjuje neprihvatljivu ideologiju s ciljem redefiniranja demokratske i suverene hrvatske države u totalitaristički briselski klon."
"Nametanjem neprihvatljive, neprirodne, neznanstvene i štetne ideologije sadržane u Istanbulskoj konvenciji, kao jedino prihvatljive, definira smjer kojim ide Hrvatska, to jest totalitarizmu na tlu Europe," rekla je Bilač. Po njenim riječima, nametanje Istanbulske konvencije je pokušaj da hrvatsko društvo podijeli."Aktualan vrhuška u državi se usudila manipulirati i s Katoličkom crkvom, njezinim veledostojnicima. Dokazali su da im ništa nije sveto i ovo je pokušaj odvajanja Crkve od naroda," smatra Bilač.

Sutra u Saboru "bitka svih bitaka"

 Ivana Haberle, koja se predstavila kao medicinska sestra koja je sudjelovala u Domovinskom ratu, istaknula je kako je sutra, kad je u Saboru predviđeno izjašnjavanje o Istanbulskoj konvenciji, "bitka svih bitaka."
"Očekujem da zastupnici u Hrvatskom saboru koji bi tamo trebali predstavljati moje vrijednosti ne ratificiraju Istanbulsku konvenciju. Očekujem da oni koje smo doveli u Sabor, jer su se predstavljali kao demokršćani, djelima pokažu da to jesu," istaknula je Haberle.

 Ivana Bilić Antičević iz Zadra je u govoru istaknula kako Istanbulska konvencija neće zaštititi žrtve nasilja. Također  je rekla da je u listopadu 2017. njemački Ustavni sud presudio da Bundestag do kraja 2018. mora donijeti zakon koji omogućuje upis i “trećeg spola” u rodni list.

 Odgojiteljica Kristina Bašić iz Splita je rekla kako ne želi da joj HDZ ratificira Istanbulsku konvenciju. "Ne želim da moju djecu političke stranke i udruge preodgajaju. Ne želim da me vlast prisiljava da ja kao odgajatelj jednog dana preodgajam tuđu djecu," rekla je Bašić.
 Predsjednik splitsko-dalmatinske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Ivan Turudić je istaknuo kako su branitelji u Domovinskom ratu "obranili katoličku vjeru i hrvatsku obitelj."
 Ovdje kažem dosta ovoj HDZ-ovoj vlasti koja se skriva iza najranjivijih žena i djece da bi svom narodu, svojim biračima, onima koji su im vjerovali - nametala ideologiju u obrazovanju, rušila suverenost i financirala lijevo-liberalne udruge koje stalno lažu o Domovinskom ratu," kazao je Turudić.
 U splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi su izvijestili kako je prosvjed na Rivi potekao mirno, bez izgreda.  Policija još ne iznosi broj okupljenih na skupu, a za sutra su sazvali izvanrednu konferenciju za novinare.

Na splitskoj Rivi okupili su se prosvjednici protiv ratifikacije Istanbulske konvencije. Imamo zakone koje žene štite od nasilnika, a Istanbulska konvencija i rodna ideologija nam ne trebaju, poručuju.

19:19 Svoj govor održala je i Sanja Bilač, jedna od organizatorica inicijative na Rivi, prenosi Slobodna Dalmacija.

Nakon što je pozdravila okupljene, pozvala se na dr. Franju Tuđmana, a potom upozorila i na pokušaj formiranja novoga, totalitarističkoga režima, iz kakvoga smo "već izašli", da bi uputila oštru kritiku aktualnim političarima.

- Plenković nas je napravio slugama i papučarima briselskih birokrata. Hrvatska treba suverenističku politiku, poput naših susjeda Mađara!, istaknula je govornica svoje uzore. Aktualna politika, kako je naglasila više puta u govoru, ne odgovara njoj, kao ni većini stanovnika Hrvatske, kaže.

Okupljenima na Rivi poručila je: "Mi ćemo odlučivati kako će Hrvatska izgledati!"

19:05 Odgojiteljica Kristina Bašić rekla je da ne želi da HDZ ratificira Istanbulsku konvenciju. "Dosta mi je da mi premijer Plenković tumači da ne znam zašto sam ovdje. Sramotno je da se žene i djecu iskorištava da bi se nametnula Konvencija koja će u budućnosti zlostavljati mene, moju i vašu djecu", kazala je Bašić i dodala da ne želi da joj djecu preodgajaju njezinu i drugu djecu.

"Koncept roda odvojenog od spola nije usuglašen u EU i Vijeću Europe i zato je mnoge zemlje nisu ratificirale. Očekujem da štitite i moje građansko pravo da kažem da je spol biološki određen kao muški i ženski i da su spol i rod istovjetni i to bez straha od progona i tužbi u ime antidiskriminacije", kazala je Bašić.

18:50 Ivana Pudić, diplomirana ekonomistica, rođena u Slavonskom Brodu, također je održala govor.

Ovdje sam da zajedno s vama poručim premijeru da sam protiv nasilja bilo koje vrste i po bilo kojoj osnovi, bilo da se radi o nasilju nad ženama, djecom, bilo o nasilju nad građanima i djecom Slavonskog Broda, bilo o nama, narodu kojeg premijer smatra nepismenim i čiju volju ignorira. Ovdje sam jer smatram da nije potrebna ratifikacija Istanbulske konvencije da bi se žene zaštitilo od nasilja, smatram da Hrvatska s pamentim i sposobnim mladim ljudima, bez uplitanja skupine Grevio, provođenjem vlastitih zakona može riješavati problem nasilja nad ženama, rekla je Ivana te nastavila:

Smatram također da je nasilje kada premijer radi vlastitih interesa ide protiv naroda radi kojeg je na vlasti, smatram da se vrši nasilje nad savjesti stranačkih kolega koji ne dijele njegovo mišljenje. A smatram i da je biti premijer časna funkcija koja omogućuje da se osluškuje bilo naroda i da mu se služi. Da je premijer toliko truda i napora već uložio za ono što ovaj narod želi i zaslužuje, vjerujem da bi građani i djeca Slavonskog Broda danas udisali čisti zrak, da bi znali uzrok nedavnog zagađenja vode, da bi gospodarstvo jačalo, da se mladi sposobni i pametni ljudi ne bi iseljavali niti iz Dalmacije a ni iz Slavonije.

18:45 - Predsjednica udruge U ime obitelji, Željka Markić, stigla je na prosvjed u Split.

- Važno je da se demokratski procesi u Hrvatskoj okrenu na način da političari odgovaraju ljudima. Situacija u kojoj HDZ-ov predsjednik stranke zastupa stavove HNS-a i SDP-a, to nije zdrava situacija i demokracija. Očekujem da političari u Hrvatskoj počnu slušati što im građani govore. To nije samo Istanbulska konvencija, to je cijeli način upravljanja Hrvatskom", rekla je Markić za N1 televiziju.

18.30 Ivana Haberle, hrvatska braniteljica Domovinskog rata, s govornice je prozivala HDZ, Andreja Plenkovića, Anku Mrak Taritaš i Ivana Vrdoljaka. "Svi vi koji ste danas ovdje jamčite da će stvari u Hrvatskoj biti drugačije i doći će vrijeme kad će lopov ići u zatvor, a žrtva branitelja zasluženo poštovanje, kada će se mladi zapošljavati na temelju sposobnosti, a ne političkih veza", kazala je i dodala da očekuje da zastupnici ne ratificiraju Istanbuslku konvenciju.

"Očekujem da oni koje smo doveli u Sabor jer su se predstavljali kao demokršćani djelima pokažu da to i jesu. Sutra je bitka svih bitaka. HDZ-ovci i svi drugi sutra nam dokažite da ste bili dostojni našeg povjerenja", kazala je Haberle nakon čega su se čuli povici "hoćemo izbore".

Prvi govornik je Ivan Turudić. - Devedesete godine, kad Hrvatska još nije imala svoju vojsku, ušao sam u policiju. Imao sam 23 godine kad sam ranjen u Hrvatskoj kostajnici 1991., a onda i zarobljen. U prestrašnom logoru u Glini proveo sam 6 mjeseci.'' ''Ogromnu žrtvu je podnio naš narod tijekom Domovinskog rata, zajedno s Hrvatskim braniteljima. Zato vas pitam: Tko danas ima pravo sve to zaboraviti i i uništavati hrvatsku obitelj kao stup naše Domovine namećući nam kroz Istanbulsku konvenciju rodnu ideologiju kao neko, po njima, bolje i prirodnije rješenje? Svojom žrtvom zadužili su nas da neovisnost Hrvatske branimo i sačuvamo pa tako i od Grevia koji se nakon usvajanja Istanbulske konvencije izdiže i iznad hrvatskih zakona i hrvatskog Ustava - kazao je Turudić, a prosvjednici su njegov govor popratili povicima 'Plenkoviću, odlazi'.

Predstavnici građanske inicijative Hrvatska protiv Istanbulske konvencije najavili su kako će prosvjed biti stav građana protiv politike aktualne vlade te su poručili saborskim zastupnicima HDZ-a da se Istanbulskom konvencijom želi provoditi politika koja je suprotna programskim načelima HDZ-a.

Prosvjed na Rivi prerastao je stav protiv ratifikaciji Istanbulske konvencije jer se on sada pretvorio u jasan i glasan stav građana protiv politike aktualne vlade, rekla je članica ove građanske inicijative Sanja Bilač.

Najavila je da na prosvjedu neće govoriti nitko od saborskih zastupnika jer je, objasnila je, to građanski prosvjed.

Prosvjed će biti najvažnija poruka Vladi jer očito da Vlada ne reagira na činjenicu da je 60 posto građana protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, ustvrdila je Bilač.

Aktivistica magistrica teologije Jelena Teklić istaknula je da se priključila građanskoj inicijativi "Hrvatska protiv Istanbulske konvencije" kako bi izrazila svoje nezadovoljstvo i protivljenje ratifikaciji te konvencije.
"Prosvjedom na Rivi želimo poslati poruku vladajućima da vlast pripada narodu i da izlazi iz naroda i da su zahvaljujući našim glasovima tu gdje jesu," ustvrdila je Teklić i pozvala medije da pošalju objektivnu sliku s prosvjeda na Rivi to da objektivno prenesu ono će se izreći na prosvjedu.


 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

konvencija, split, riva