Regija

Šešelj: Presuda je skandalozna i neutemeljena, žalit ću se

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vosjilav Šešelj ocijenio je u srijedu presudu kojom je pravomoćno osuđen na 10 godina zatvora “skandaloznom” i najavio žalbu, niječući optužbe da je bilo “sistematskog i rasprostranjenog napada” na Hrvate u Hrtkovcima.

Komentirajući odluku Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog Mehanizma za kaznene tribunale (MICT) da ga osudi na 10 godina zatvora zbog progona Hrvata u Vojvodini, Šešelj je u izjavi za provladin tabloid Informer rekao kako su se suci u Den Haagu nekako morali  “opravdati”.

“Morali su da se opravdati i iščupati. Izjaloviše se moje nade da se vratim u Den Haag”, ironično je prokomentirao vođa SRS i zastupnik u Skupštini Srbije.

Šešelj je ocijenio kako je s “pravnog aspekta, presuda skandalozna”, niječući da je bilo sustavnih napada na Hrvate.

“Nikakvog rasprostranjenog i sistematskog napada na Hrvate u Hrtkovcima nije bilo. A moje poticanje moglo se desiti samo u okviru tog sistematskog i rasprostranjenog napada”, rekao je Šešelj.

Vođa radikala istodobno je priznao da se zalagao za protjerivanje Hrvata, objasnivši to potrebom za reciprocitetom u mjeri u kojoj su Srbi protjerivani iz Hrvatske

“Zalagao sam se za razmjenu stanovništva, za protjerivanje Hrvata u onom broju u kojem su Srbi protjerani iz Hrvatske - da mijenjaju stanove, da mijenjaju kuće, ali koja je posljedica? Posljedica je ta da nijedan Hrvat nije istjeran, a svi koji su otišli prethodno su zamijenili kuće, i po nekoliko puta su putovali u Hrvatsku”, rekao je Šešelj za beogradski tabloid Informer.

Po Šešeljevoj ocjeni, Žalbeno vijeće u Den Haagu “odlučilo je da donekle pokrije vrijeme” koje je on proveo u zatvoru u Sheveningenu nakon dragovoljen predaje ICTY-ju.

“To im je bio jedini cilj. Presuda apsolutno ni na jednom pravnom principu nije utemeljena. Ona je sramotna, kao što je sramotan i Tribunal u cijelosti. Uostalom, oni meni nisu mogli izreći osuđujuću presudu, samo su mogli ukinuti prvostupanjsku i vratiti je na ponovni postupak”, ocijenio je Šešelj.

Po njegovu uvjerenju, suci u Žalbenom vijeću mogli su samo smanjiti ili povećati osuđujuću presudu, ali ona u prvom stupnju nije izrečena.

“Da je izrečena osuđujuća presuda, oni su je mogli smanjiti ili povećati. Pošto je bila oslobađajaća, nisu je mogli preinačiti u osuđujuću. Žalit ću se na ovu presudu i neću odustati od žalbe, ni za što”, poručio je Šešelj.

Nasljednik Haškog suda, tzv. Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT) u pravomoćnoj presudi Šešelja je osudio na 10 godina zatvora. Sud ga je osudio na kaznu od deset godina zatvora i priznao mu vrijeme provedeno u haškom pritvoru.

Šešelj je nepravomoćno oslobođen svih optužbi za ratne zločina prije dvije godine i haško se tužiteljstvo žalilo na tu presudu.

U prvim naslovima na vijest iz Den Haaga elektronički mediji navode da je Šešelj proglašen krivim, ali i da je kaznu već odslužio pošto je u pritvoru haškog suda proveo 11 i pol godina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VOJISLAV ŠEŠELJ, PRESUDA