Regija

PRESUDA U BiH: Djelomice zadovoljni, drže kako je Šešelj trebao dobiti veću kaznu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Presuda kojom je Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT) Vojislava Šešelja proglasio krivim za ratne zločine i pravomoćno ga osudio na deset godina zatvora, u Bosni i Hercegovini je dočekana kao zakašnjela ali ipak važna satisfakcija žrtvama njegovog djelovanja koje je uključivalo poticanje na nacionalnu mržnju i progone nesrpskog stanovništva u toj zemlji. 

Većina elektroničkih medija u BiH izravno je prenosila izricanje presude MICT-a a gotovo svi su nakon toga istaknuli važnost činjenice da je on proglašen krivim, čime su barem djelomice ispunjena očekivanja žrtava entičkih progona i članova obitelji nestalih i ubijenih.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković, koji je izricanje presude pratio u Srebrenici, kazao je kao je nepravda sada djelomice ispravljena jer je Šešelj ipak proglašen krivim za zločin protiv čovječnosti, iako drži kako je presuda morala obuhvatiti više počinjenih zločina.

"Nismo zadovoljni dužinom kazne zatvora no ni jedna kazna ne može vratiti ubijene", kazao je Mešković u izjavi za televiziju N1.

Dodao je kako se sada ne bi trebalo baviti zbrajanjem godina zatvora što su ih dobili osuđeni za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, nego novim generacijama prenositi činjenice o tome što se zbivalo kako se zlo poput onog iz 90-ih godina prošlog stoljeća ne bi ponovilo.

No, predsjednica udruge "Žene Srebrenice" Hajra Ćatić bila je među onima koji su duboko razočarani presudom Šešelju jer su očekivali da će ona biti drastičnija.

Ona je novinarima kazala kako je presuda MICT-a zapravo "sramotna"  i još jedna u nizu sličnih što ih je izrekao ICTY.

"Osuđen je samo po tri točke (optužnice). Doista smo razočarane, ali ovo nije prvi put da nam nešto ovakvo radi Haški tribunal odnosno sada MICT", rekla je Ćatić novinarima u Tuzli.

Predsjednica  udruge "Žena - žrtva rata" Bakira Hasečić kazala je kako žrtve nikada nisu zadovoljne no drži kako je u ovom slučaju na neki način pravda ipak zadovoljena.

"Znajući da je prvostupanjskom presudom Šešelj bio oslobođen a danas osuđen na deset godina za zločine protiv čovječnosti, moram reći da je, na neki nači, zadovoljena pravda za sve ono što je učinio Šešelj i ljudi pod njegovim zapovjedništvom na području cijele BiH", kazala je Hasečić kako je citira portal Avaz.

Drži kako je najvažnije to što je Šešelj sada dobio "pečat ratnog zločinca" kao i to da presuda MICT-a potvrđuje da je Srbija sudjelovala u agresiji na BiH.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vojislav šešelj, presuda, bih