Hrvatska

Hrelja: Neću glasati za opoziv Dalić, jer želim da se posao dovrši do kraja

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja najavio je u srijedu da neće glasati za opoziv ministrice Martine Dalić, već će se suzdržati od glasanja, jer nije ni potpisao tu inicijativu, jer ima 40 godina staža i životnog iskustva te zato što želi da se posao dovrši do kraja kada ga nekome date.

"Da bi stavili nekoga novoga da rješava neke probleme, izgubit ćemo samo puno vremena, a na kraju možemo samo brojati mrtve koliko je tko napravio štete ili koristi. Meni kao stanovniku Pule je jako bitno kako će se riješiti problem brodogradilišta Uljanik i smatram da je sada iskazivanje nepovjerenja nekoristan posao", poručio je Hrelja.

"Moje je pravo da budem protiv, da ne glasam, nisam ni potpisao zahtjev, ja ovdje nisam na sudu. Ja glasam svojom slobodnom voljom", istaknuo je, dodavši da od vladajućih ne očekuje ništa zauzvrat niti ga interesira prelazak u redove vladajućih. Da očekujem nešto dao bih to u javnost kao kad sam zadnji put dao kad je bila slična priča jer imam projekte", kazao je Hrelja.

"Plenković ne može računati na moju ili bilo čiju ruku prije nego se s nekim dogovori, ako je to nešto što je korisno za građane Hrvatske dugoročno, ako je to projektna suradnja kakvu smo mi tražili, a ne svjetonazorska, ne ideološka, onda možemo o tome razgovarati, jer mi smo tu da rješavamo probleme, a ne da ih stvaramo", istaknuo je čelnik HSU-a.

Upitan što ga točno čini oporbom i kakva je razlika između njega i zastupnika iz Reformista Radimira Čačića koji također projektno podržavaju Vladu, Hrelja je odgovorio da je razlika u tome što on "itekako cijeni način na koji je došao do mandata i svjetonazorski pripada oporbi i onima koji zastupaju interese rada, a ne kapitala". "Bit ću sa svima u koaliciji, ali znat ću tko sam i što sam i odakle potječem", dodao je.

"Ja sam bio u koaliciji s HDZ-om kad smo osvojili samostalno mandate, isto smo bili u svojevrsnoj projektnoj suradnji, dali smo svoje glasove za određene rezultate. Mi smo najmanje ideološka stranka u ovom Saboru", napomenuo je.

Na primjedbu da kaže da zastupa interese rada, a ne kapitala, a malo se kome stavlja na teret da zastupa interese kapitala kao Dalić koja je došla iz bankarskog sektora, Hrelja uzvraća "imat ćete tisuću argumenata da govorite protiv, ali ja nisam u sudnici, stojim iza svog stava i mislim da je bitno da se pronađe rješenje problema koji se počeo rješavati".

Hrelja je kazao da je sve dogovorio s kolegama iz GLAS-a u čijem je Klubu. "S njima imam sve dogovoreno i naši su postupci usklađeni. Ako gledate tko je sve potpisao zahtjev za opoziv Dalić, potpisala je predsjednica Kluba. Mi u oporbi nemamo nikakav potpisani sporazum s kojim se obvezujemo na glasovanje kad netko pokrene neku inicijativu, ja želim da saborski zastupnici budu ljudi slobodne volje, da odlučuju samostalno je li nešto korisno ili ne za građane Hrvatske, a ne za njih osobno i njihovu političku promidžbu".

Iz GLAS-a, pak, poručuju da su "jasna oporbena stranka i glasat će za opoziv ministrice Dalić". Što se tiče stava gospodina Hrelje to je njegov osobni stav s kojim nismo bili upoznati i koji ni na koji način ne utječe na stav GLAS-a. Vezano za navedenu izjavu obavit ćemo s Hreljom razgovor i razmotriti daljnju suradnju u zajedničkom klubu GLAS-HSU", kazao je glasnogovornik GLAS-a Ismar Avdagić.

Hrelji ovo nije prvi put da podržava Vladu Andreja Plenkovića, jer je dignuo ruku i za proračun za ovu godinu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

marina dalić, silvano hrelja