Hrvatska

SABOR: PLENKOVIĆ - Možda prodamo zrakoplove bolje nego što smo ih kupili

Piše: PolitikaPlus

Hrvatski sabor počeo je rad aktualnim prijepodnevom, u kojem  članovi Vlade odgovaraju na pitanja zastupnika.

13.50 Završilo je Aktualno prijepodne u Saboru, određena je stanka, a rad će zastupnici nastaviti u 15 sati.

13:20 Zlatko Hasanbegović (NZH) je premijeru Plenkoviću poručio kako je veleposlanik jedne države izjavio kako je cilj njegove države učiniti Hrvatsku državu u energetskom smislu ovisnom o njegovoj državi. Upravo u vrijeme vašeg mandata eskalirao je Agrokor, a banke postaju njegov većinski vlasnik. Vlada vašeg prethodnika donijela je odluku o izgradnji LNG terminala kako bi se onemogućila ovisnost o bilo kome. Hoćete li popustiti pred pritiscima ekološke Kominterne i izaći pred Vladu i Sabor s Lex LNG-jem - upitao je Hasanbegović.

Prije nekih mjesec dana smo na jednoj konferenciji čvrsto rekli da LNG projekt ide dalje. Imali smo projekt predstavljen Europskoj komisiji gdje smo dobili 101 milijun eura za realizaciju projekta, pripremili smo poseban zakon koji ćemo predstaviti u Saboru kako bi došlo do ovog projekta - rekao je Plenković i dodao: Bitno je da se izabere jedinica, tj. brod koji bi bio plutajući, na Krku, a za koji će biti važno hoće li imati utjecaja na okoliš ili ne. Međutim u svakom slučaju je po meni taj problem pomora u moru isfabriciran. Taj će se projekt realizirati prije svega zbog Hrvatskih interesa ali i zbog strateškog pozicioniranja Hrvatske i diverzifikacije opskrbom plinom.

Hasanbegović :

Hvala vam što ste me poučili svim javno dostupnim podacima, jer i sam znam da projekt ide dalje. Ponavljam vam pitanje, kada ćete izaći s konkretnim Lex LNG pred ovaj Sabor?Jer ako to ne napravite uskoro će doći do povlačenja sredstava EU.

12:39 SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić Plenkovića je pitao o zapošljavanju njegovih članova obitelji i prijatelja. Prošli put sam vas pitao kako će biti izbarano 326 dužnosnika za koje je raspisan natječaj. Nakon toga sam isto pitanje postavio ministru uprave koji mi je odgovorio da stranačka kadroviranja ne dolaze u obzir, a onda čitam u novinama da je vaš šogor postao šef zračne luke Dubrovnik, vaš ujak član uprave Parka prirode Bikovo, vaš kum veleposlanik u Britaniji, muž vaše rodice rektor Splitskog sveučilišta. To je kao Dinastija, Dallas, Santa Barbara. Je li vi to sad zapošljavate po obiteljskom umjesto po stranačkom ključu? - pitao je Hajdaš Dončić.

Prva rodica od moje mame je supruga novog rektora splitskom sveuličišta. Kako se biraju rektori, mislite li da ih Vlada bira? Ja vas upućujem da malo guglate, pogledajte CV dekana Dragana Ljutića. Što se tiče veleposlanika, ja sam njemu bio kum ... Bili su vam tu kumovi i vaš bivši premijer i zastupnik. Nisam primijetio da se netko buni. Što se tiče brata moje majke, čovjek koji tamo ima iskustva u funkcioniranju grada, parka prirode zadnjih 50 godina. Ne znam kolika je naknada za to, vjerojatno 300, 400 kuna ... Što se tiče gospođe Nere Miličić koja je postala šefica ureda HTZ-a u Munchenu, ona ima sve kvalifikacije, uz to govori nekoliko jezika, išla je na javni natječaj i bila najbolja. Što se tiče gospodina Maslaća, prešao je na dužnost u zračnoj luci na način koji ima veze s funkcioniranjem zračne luke, odvratio je Plenković.

Sve te teme su otvorene, vidim da je dobar dio pitanja baziran na čitanju novina. Ne mogu, kao što sam već govorio, ljudi koji imaju svoj životni put stati u nekim aktivnostima, rekao je Plenković, a Hajdaš Dončić odvratio da je zadovoljan njegovim odgovorom, ali savjetuje vam da ipak zapošljavaju po stranačkom ključu.

12:00 SDP-ov Franko Vidović premijera je pitao o borbenim zrakoplovima te ga je zanimalo da li se planira dio novca koji se sad ulaže vratiti za 20 godina kada ih se proda. Vidjet ćemo, kažu da se ta tehnologija može nadograđivati. Ako je to tako, možda ih uspijemo prodati po još boljoj cijeni nego što smo ih sad kupili, odvratio je Plenković. Nema nikakvih skrivenih troškova u ponudi izraelske države. Naši piloti prvi put ovaj tjedan lete u tim zrakoplovima, koji su izrazito funkcionalni. Po svim je elementima ova je ponuda bila daleko najbolja. Procijenili smo da ne želimo biti jedna od članica saveza koja će se odreći zrakoplovstva.

Vidović - Cijeli postupak je obilježila netransparentnost i brzopletost. Obilježen je i nizom manjih ili većih skandala. Svojevrstan skandal je slanje pilota u medije da bi branili vašu odluku. Mi smo podržali nabavu zrakoplova, ali ne ovakvu - rekao je SDP-ov zastupnik.

11:48 Pavić: Hrvatski mirovinski sustav je održiv 

Istaknuo je kako je hrvatski mirovinski sustav održiv te dodao kako se do 39 milijardi kuna, koje se izdvajaju iz proračuna za mirovine, samo 56 posto od doprinosa skupi, a 17 milijardi kuna se subvencionira iz proračuna.

 "Samo 20 posto hrvatskih umirovljenika ima puni staž i odradili su 40 godina. Reforma je osigurati održivost. Većina reforme će se odnositi na buduće umirovljenike, no dio i na sadašnje po pitanju njihovog uključivanja na tržište rada. Ove godine predvidjeli smo 1,4 milijarde kuna u proračun za povećanje mirovine na temelju švicarske formule i svjesni smo da je to malo", rekao je.

 Cilj reforme je da ni jedna skupina ne bude oštećena, 2020. godine planirana je nacionalna mirovina za one do 15 godina staža, neće biti ukidanja zanimanja u beneficiranom radnom stažu, a reforma kreće 1. siječnja. 2019., zaključio je ministar.

11:45 Šef Živog zida Ivan Vilibor Sinčić pitao je ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića zašto je bez natječaja dao korištenje produktovoda jednoj privatnoj firmi i je li mjerena ispravnost tog produktovoda te je li rađena procjena utjecaja na okoliš.Ćorić je podsjetio da je potpisan protokol vezano uz rafineriju u Bosanskom Brodu i posjetio da Plinacro nije opskrbljivač plinom, nego osigurava transport, a ovdje nije riječ o korištenju produktovoda, nego o ispitivanju o mogućoj prenamjeni produktovoda. Prilikom ispitivanja nije potrebno raditi studiju utjecaja na okoliš, zaključio je Ćorić.

11:20 Miro Bulj (Most) postavio je pitanje o kršenju radničkih prava i stečajnom postupku. Spomenuo je tvrtke Dalmatinka, Kamensko, Dalmacijavino. Namjerava li se država odreći vlastitih potraživanja u korist radnica Dalmatinke koje su godinama radile besplatno. Ta tvrtka je 1999. godine otišla u stečaj, a radnici nisu dobili ni kune - kazao je Bulj.

U dogovoru s Ministarstvom financija vidjet ćemo može li se pronaći rješenje za radnice. Situacija u kojoj su ostale bez naknade jer su bile izrabljivane, tu se slažemo, treba im pomoći. Vidjet ćemo što se tu može učiniti - rekao je Plenković.

10:52 HSS-ov Krešo Beljak podsjetio je da je prije godinu dana donesen lex Agrokor te da je jučer predstavljen nacrt nagodbe prema kojem će Agrokor, kako je rekao, postati ruski, a sjedište kompanije bit će u Nizozemskoj te je Plenkovića pitao znači li to da se Agrokor miče s popisa sistemskih poduzeća s obzirom na to da će imati sve manje veze s Hrvatskom.

Mislim da ste jučer imali priliku čuti osnovne konture koncepta nagodbe - u sljedeća tri mjeseca dobit ćete detaljne informacije na koji način će biti organizirana kompanija, njezino upravljanje. Vi znate da su praktički financijski vjerovnici ti koji su determinirali strukturu vlasništva, oni tamo nisu našim odabirom, a vidite da su ovakvom nagodbom dobavljači vrlo zadovoljni. Mi smo postigli tri temeljna cilja i vidim kako se ništa loše nije dogodilo lani, kako smo spriječili kolaps, sve djeluje kao da je normalno, kao da se to dogodilo samo po sebi i da nitko nije promislio kako reagirati na izvanrednu situaciju. Mi smo uložili veliki rizik. Sad kad smo došli u fazu da su svi zadovoljni, vi postavljate pitanje kakva je vlasnička struktura. To što je dio strukture vezan za nizozemsko zakonodavstvo je samo plus, a ne minus, gospodine Beljak. Ponavljam - ruske banke ili američki fondovi, oni su tu došli s ekonomskim interesom, nema teorija zavjere, poručio je Plenković.

Ja sam vas pitao nešto drugo - poručio je Beljak i dodao da nitko ne spori da su tu nekakvi rezultati, ali samo pitam da li će se lex Agrokor nastaviti odnositi na poduzeće koje s Hrvatskom neće više ništa imati. Jeste sa situacijom upoznali nizozemskog kralja ili Putina? Bojim se da ako nešto krene loše, ne protjerate nizozemske diplomate, kazao je Beljak.

10:22 Premijera je o Uljaniku pitala Mostova Ines Strenja-Linić kazavši kako je j objavljeno da je podignuta kaznena prijava za Uljanik. Anonimna kaznena prijava govori o osnovanoj sumnji na malverzacije u psolovanju i vođenju knjiga. Brodogradnja je pitanje nacionalnog interesa, a treba znati da je 600 milijuna dolara aktivnih jamstava izdano od strane RH - kazala je Strenja Linić, a premijer Plenković odgovorio je sljedeće:

Nemam saznanja odakle anonimna prijava. Znam da RH ulaže sredstva i znanje kako bismo riješili pitanje brodogradnje.Vvodili smo dijalog s upravom. Oni su u stalnoj komunikaciji s nadležnom ministricom. Ključno je pitanje da Uljanik pronađe strateškog partnera. Povezanost između Uljanika  i Trećeg maja je poznata. Ministarstvo financija provelo je nadzor poslovanja. Pomoći ćemo u procesu pronalaženja strateškog partnera.

Strenja Linić je odgovorila kako je Treći maj mogao biti spašen da se gledalo kamo je novac odlazio i da je država morala voditi brigu o tome.

10:10 HNS-ova Bernarda Topolko pitanjem se obratila ministrici obrazovanja Blaženki Divjak u vezi eksperimentalnog programa "Škola za život", a Divjak je istaknula da može garantirati da će sve biti spremno - sada radimo na edukaciji učitelja i ostalih suradnika. U prvih 48 sati imamo više od 1.200 učitelja u našim online okruženjima, a više od 20 mentora već sada radi u punom obimu, ukupan broj savjetnika bit će oko 150, a raspisan je i natječaj za eksperimentalne udžbenike i sadržaje.

HRAST neće podržati ni ratifikaciju Istanbulske konvencije ni potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva Martinu Dalić, poručio je HRAST-ov saborski zastupnik Hrvoje Zekanović na konferenciji za medije uoči sjednice. HRAST odlazi iz koalicije i odustaje od svih pozicija u vladajućoj strukturi, kazao je.

9:45 Veljko Kajtazi, zastupnik romske manjine pitao je premijera Andreja Plenkovića o operativnom programu za romsku nacionalnu manjinu. Upozorio ga je da su gotovo svi rokovi probijeni, nisu predviđena sredstva za provedbu većine aktivnosti, dok za neke aktivnosti još nema pravnog okvira, pitao ga je što planira učiniti da ministarstva počnu provoditi zadane aktivnosti.

Odgovor premijera: "Prije svega kao premijer i čelnik koalicije cijenim potporu manjina našoj Vladi. Mislim da ste s tom potporom dali važan signal da manjine čine važnu sastavnicu društva i da trebaju participirati u vlasti. Zajedno smo izrađivali program, on je usluglašen na međuresornoj razini, osobno ste sudjelovali u njemu. Smatram da je broj natječaja koji je raspisan izrazito važan i koristan. Želimo da se uključite u sve što može pridonijeti obrazovanju. Ja mislim da smo do sada gledajući uspostavili kvalitetan dijalog, razumijevanje, stavili smo naglasak rješavanja problema na višu razinu."

Kajtazi mu je odgovorio da "ne može reći da je zadovoljan s odgovorom zbog problema koje imaju".

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MINISTRI, PREMIJER, SABOR