Tvrtke

BORIS VUJČIĆ: Nagodba pokazuje da je lex Agrokor je bio pravi put

Piše: PolitikaPlus

Cijelu priču oko Agrokora budno je pratila i Hrvatska narodna banka.

Boris Vujčić, koji je bio gost RTL-a Danas, kazao je kako je nacrt nagodbe jedan ohrabrujući korak koji smanjuje sve rizikekoji su bili povezani uz probleme u Agrokoru.

"Ljudi možda nisu svjesni, ali se tu radilo o velikom riziku za domaće gospodarstvo. Kompanija je nakon dolaska privremene posebne uprave iskazala smanjenje kapitala, odnosno dodatne gubitke u veličini 7 posto BDP-a što je isto kao da Njemačka kompanija nađe još gubitke od 300 milijardi eura", kazao je Vujčić.

"Postizanje nagodbe pokazuje kako je lex Agrokor bio pravi put koji nas dovodi u situaciju gdje su rizici bitno manji i gdje možemo očekivati da će učinak na hrvatsko gospodarstvo biti vrlo blag", kazao je Vujčić.

Na pitanje kako HNB gleda na ulazak ruskih banaka u Agrokor, Vujčić je kazao kako je to normalno. "Bili su najveći kreditori. Budući da se nagdoba bazira na zamjeni duga za vlasništvo normalno da oni postajnu najveći dionici kompanije. To znači da će se unutar samih vjerovnika morati stvoriti koalicija onih koji će imati većinsku kontrolu nad kompaniju i oni će određivati njen put u budućnosti", kazao je Vujčić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

boris vujčuć, agrokr, hnb