Svijet

Na putu da postane novi Mao Ce Tung: Kineski parlament glasa o doživotnom predsjedništvu Xija Jingpinga

Piše: PolitikaPlus/Hina

Kineski parlament u nedjelju se treba izjasniti prihvaća li ustavni amandman kojim se ukida ograničenje od dva petogodišnja predsjednička mandata i time otvoriti put za doživotno predsjedništvo aktualnog šefa države Xija Jinpinga.

Ambicija kineskog predsjednika da ostane na čelu države i nakon što mu 2023. godine istekne mandat, jedan je od najneočekivanijih trenutaka u gotovo tri desetljeća političkog režima koji ne ostavlja mnogo prostora za iznenađenja.

Najava da će zatražiti ukidanje ograničenja predsjedničkog mandata zapanjila je javnost prije dva tjedna, a kritike na društvenim mrežama žurno su uklonili cenzori.

Gotovo 3000 zastupnika Svekineskog narodnog kongresa trebaju se izjasniti u 15 sati po mjesnom vremenu, odnosno u 9 po srednjoeuropskom, prihvaćaju li ustavni amandman kojim se ukida sadašnje ograničenje od dva petogodišnja predsjednička mandata.

Očekuje se da će se lako prikupiti potrebne dvije trećine glasova.

"Nikada Kongres nije glasao protiv bilo čega", ističe sinolog Jean-Pierre Cabestan, s baptističkog sveučilišta u Hong Kongu. Podsjeća da je  Xi Jinping (64), bio izabran 2013. za predsjednika jednoglasno uz samo jedan glas manje i tri suzdržana.

Ograničenje na dva mandata ustavom je 1982., nametnuo tadašnji vođa Deng Xiaoping  koji je time želio izbjeći povratak na diktatorski režim kakav je Kina poznavala u doba Mao Ce Tunga (1949-1976).

"Neki zastupnici, koji podržavaju reforme Denga Xiaopinga, vjeruju da je taj ustavni amandman povratak u prošlost", kaže politolog  Hua Po iz Pekinga i dodaje "oni bi mogli glasati protiv ili se suzdržati".

Centralni komitet usto je predložio da se Xijeva politička misao uvrsti i u ustav države, čime bi se Xi također pridružio Maou.

Otkad je preuzeo stranku krajem 2012., Xi je poveo nemilosrdnu bitku protiv korupcije u kojoj je kažnjeno više od milijun ljudi. Neki tu kampanju vide kao sredstvo eliminacije unutarnje opozicije.

Na 19. kongresu je odlučeno da će se pokrenuti i nova agencija za borbu protiv korupcije, takozvana Nacionalna nadzorna komisija, koja će koordinirati istrage na svim razinama vlasti i proširiti svoj doseg i na one koji nisu članovi stranke.

Centralni komitet je predložio i da Komisija uđe u ustav kao novi državni organ.


Xijeva vladavina obilježena je povratkom kulta ličnosti i srozavanjem demokratskih i ljudskih prava.

Renmin Ribao, službeno glasilo Partije i najčitanija novina u Kini, ranije ove godine je za Xija iskoristila naziv "lingxiu", što je priznanje iz doba Mao Ce Tunga koje ima snažnije duhovne konotacije od uobičajenih termina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Xi Jinping, parlament kine, kina