Regija

BEOGRAD: Srbija zaprijetila Makedoniji protumjerama zbog zapreka pri izvozu brašna

Piše: PolitikaPlus

Srbija će protumjerama reagirati na odluku Makedonije da uvede izvancarinske barijere na izvoz brašna iz Srbije ukoliko Skoplje do srijede ne bude riješilo taj problem, potvrdio je u utorak srbijanski ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić.

Beogradski elektronički mediji tvrde kako su se "usijale telefonske veze" između Beograda i Skoplja nakon što su makedonske vlasti prije dva tjedna uvele izvancarinske zapreke uvozu brašna iz Srbije.

"U svakodnevnim smo konzultacijama s predstavnicima makedonske vlade i njihovog ministarstva poljoprivrede. Čini mi se da smo se malo približili nekom rješenju... Ukoliko sutra u Skoplju ne pronađemo rješenje, počinjemo odmah s primjenom protumjera, koje su spremne i najavljene svim resornim službama", citira Radio-televizija Srbije (RTS) Rasima Ljajića.
On kaže da je "afera brašno" posljedica utjecaja "mlinarskog lobija" u Makedoniji, te da tri moćna makedonska mlinara imaju veliki utjecaj na makedonsku izvršnu vlast. "Imamo tri velika mlinara koji imaju toliki utjecaj na sve vlade u Makedoniji, da pritiskom ishode uvođenje ovakvih barijera, sve dok oni svoje brašno ne prodaju", kaže Ljajići, koji je i potpredsjednik srbijanske vlade.


Ljajić podsjeća kako "Makedonija nema dovoljno brašna iz vlastite proizvodnje i svakako ga mora uzvoziti iz drugih zemalja", navodeći da ga zovu i srpski proizvođači žaleći se na makedonsku stranu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

srbija, makedonija