Tvrtke

NESLUŽBENO: Fabris Peruško novi povjerenik za Agrokor

Piše: PolitikaPlus

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nije u ponedjeljak želio konkretno odgovoriti ima li ime za novog povjerenika za Agrokor kratko poručivši kako ih ima više, no kako doznaje Jutarnji čini se da bi novi Vladin izvanredni povjerenik za Agrokor trebao biti Fabris Peruško.

Peruško je već od ranije uključen u cijeli slučaj kao savjetnik, a na novo radno mjesto stiže kao član uprave Tiska.

Fabris Peruško postaje poznatiji hrvatskoj poslovnoj javnosti nakon uvođenja privremene uprave u sustavu Agrokor, kada u svibnju 2017. dolazi na poziciju člana uprave zaduženog za financije i restrukturiranje u Tisak. Vjeruje se da je upravo Tisak bio jedna od kompanija iz sustava Agrokor u financijski i poslovno najtežoj situaciji. Nova uprava Tiska uspjela je u iznimno kratkom roku stabilizirati poslovanje te vratiti profitabilnost, čime je sačuvano oko 3.600 radnih mjesta, piše Jutarnji list.

Fabris Peruško rođen je u Puli, diplomirao je 1998. godine na Fakultetu za elektrotehniku Sveučilišta u Ljubljani te stekao zvanje inženjera elektrotehnike, a zatim magistrira ekonomiju na ljubljanskom Ekonomskom fakultetu. Na prestižnom američkom sveučilištu Babson College u Bostonu, koji je preko 20 godina rangiran kao najbolje američko sveučilište za poduzetništvo, 2008. godine stječe diplomu MBA.

Karijeru je započeo u slovenskoj IT tvrtci Halcom (koja je danas u vlasništvu kanadske kompanije Constellation Software Inc., koja kotira na burzi u Torontu). Tokom studija u Americi radi za bostonsku investicijsku banku Bulger Capital Partners. Nakon završenog MBA studija zapošljava se u vodećoj konzultantskoj kući McKinsey&Co. gdje se specijalizira za projekte restrukturiranja u različitim industrijama na području Evrope i Rusije.

Nakon pet godina konzultantskog iskustva 2013. godine preuzima mjesto direktora operacija u moskovskoj kompaniji Lamoda.ru, koja je vodeći online trgovac modom u Rusiji. Radi se o ruskoj diviziji londonske Global Fashion Group.

Fabris Peruško govori engleski, slovenski, talijanski i ruski.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Fabris Peruško, VLADIN POVJERNIK, AGROKOR