Zagreb

IZLOŽBA: U Zagrebu izložba, strip-albumi i film za 60. rođendan popularnog strip junaka Gastona Lagaffea

Piše: PolitikaPlus/Hina

 U povodu 60. rođendana strip junaka Gastona Lagaffea slavnog belgijskog umjetnika Andréa Franquina, u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu u srijedu je otvorena izložba posvećena popularnom crtanom "kralju nevolja", uz poruke kako je riječ o pravoj poslastici za sve hrvatske obožavatelje "najpoznatije šeprtlje iz svijeta stripa".

Tim povodom Zagrebačka naklada predstavila je i dva posljednja hrvatska prijevoda Gastonovih albuma i jedno specijalno izdanje, a najavljen je i film "Gaston, šeprtlja nad šeprtljama" Pierrea-Françoisa Martina Lavala, koji će stići u hrvatska kina u travnju.

Idejni pokretač izložbe je ataše za ulaganja Veleposlanstva Belgije u Hrvatskoj Antonio Garcia, koji je na otvorenju istaknuo kako je riječ o 'hommageu' popularnom belgijskom stripovskom junaku koji već više od šezdeset godina uveseljava brojne generacije ljubitelja devete umjetnosti diljem svijeta.

Francuski veleposlanik u Hrvatskoj Philippe Meunier izrazio je posebno zadovoljstvo suradnjom dvaju veleposlanstava te napomenuo kako izložba o Gastonu ima posebno mjesto u programu Francuskog instituta, čija Medijateka će čitavu godinu posvetiti stripu, te će biti organiziran čitav niz različitih izložaba.

Nasuprot klasičnim junacima stripa, Gaston Lagaffe, lik koji je stvorio André Franquin 1957. godine, namjerno je zamišljen kao pravi anti-junak – nije ni lijep, ni snažan, pa čak ni pretjerano inteligentan. No, Franquinov "besposleni junak" u kratkom je roku dosegao toliku popularnost da je osnovan poseban studio koji se bavio samo stripovima posvećenim njemu.

Svojim se uvrnutim izumima i otvorenim srcem Gaston uvukao pod kožu obožavateljima diljem svijeta, a njegove ideje, duboka svijest o problemima modernog života, ekologije i prirode, učinile su ga nekom vrstom humanističke ikone.

Na izložbi, koja ostaje otvorena do 4. ožujka, predstavljena je 21 tabla koje je belgijski vlasnik prava ustupio Zagrebačkoj nakladi za izlaganje u Zagrebu, a nudi mali uvid u razvoj i nastanak stripa o tom "kralju nevolja".

Važnost Gastona ne završava samo s idejnom stranom: André Franquin jedan je od najvećih crtača iz "zlatne" generacije franko-belgijskog stripa, a njegov crtež u stripovima o Gastonu sâm po sebi predstavlja posebnu vrijednost i užitak čitanja.

Gaston i u Hrvatskoj ima svoj "kult", a u povodu otvorenja izložbe, Zagrebačka naklada predstavila je dva najnovija hrvatska prijevoda strip albuma popularnog crtanog junaka, brojeve 14 i 15, od ukupno 19, te specijalno izdanje "Gaston slavi šezdeseti rođendan", koji sadrži "najbolje od najboljeg", "kvintesenciju najomiljenijih gegova Gastona Zmotanca" koja donosi po jednu najbolju tablu iz svih 60 godina izlaženja stripa.

Zagrebačka naklada objavila je sve dosadašnje stripove o Gastonu, a po riječima urednika Krešimira Maligeca, do konca 2019., u planu je objaviti i preostale četiri.

Prevoditeljica Milena Benini, koja potpisuje prijevode svih dosad na hrvatskome objavljenih stripova o Gastonu, istaknula je kako je André Franquin jedan od najvećih crtača svih vremena, koji je u svojim djelima uvijek prenosio jednu humanističku poruku éda je u životu potrebno pronaći radost i ljepotu, koliko god to kod Gastona nespretno ispadalo".

Nakon izložbe i predstavljanja novih prijevoda Gastona, premijerno je prikazan trailer filmske adaptacije stripa koji 12. travnja stiže u hrvatska kina pod nazivom "Gaston, šeprtlja nad šeprtljama" (2017.). Režiju potpisuje popularni francuski komičar Pierre-François Martin Laval. Filmska inačica priče o Gastonu najavljena je kao komedija vjerna priči izvornika uz manje prilagodbe, a Gastona glumi Théo Fernandez.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IZLOŽBA, STRIP