Tvrtke

Sindikati i branitelji Petrokemije premijeru Plenkoviću: Za 7 dana gubite našu potporu

Piše: PolitikaPlus

Razočarani sporim postupkom dokapitalizacije kutinske Petrokemije, dvije udruge sindikata te Udruga hrvatskih branitelja jedine hrvatske tvornice mineralnih gnojiva u srijedu su uputili otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću, u kojem mu poručuju kako ima rok od sedam dana za stratešku odluku o nastavku dokapitalizacije, ili će u protivnom izgubiti njihovu potporu.

Sindikati i branitelji u pismu podsjećaju premijera kako je tijekom njegova prošlogodišnjeg sastanka s Upravom i Nadzornim odborom Petrokemije u Kutini prisutnima izjavio da će Vlada  dugoročno riješiti problem poslovanja Petrokemije kroz restrukturiranje i dokapitalizaciju, koji će se provesti do konca 2017. godine.

 Kao uvjet za to, dodaju, premijer je tražio suglasnost i podršku od predstavnika radnika u NO-u, koji je prisustvovao sastanku, te da ne bude nikakvih odstupanja od procesa koji je trebalo provesti, kao niti bilo kakvog "podmetanja klipova".

 "Suglasnost i podršku ste i dobili, a sindikati i branitelji ničime nisu doveli u pitanje bilo koji dio ovog složenog procesa, premda se baš i nismo u potpunosti slagali s baš svime što se događalo. U tom procesu i Uprava i NO Petrokemije odradili su sve što je bilo nužno da se proces privede kraju. Nadležna ministarstva i državna tijela uključena u proces odradili su svoj dio posla. Sindikati i branitelji surađivali su sa svima njima i razgovarali s najzainteresiranijim potencijalnim sudionicima dokapitalizacije, potvrđujući svoju suglasnost i podršku. Nakon brojnih, ne baš uvijek opravdanih, produljenja pojedinih rokova došlo je do određenih kašnjenja koja ugrožavaju cijeli proces na što smo Vam ukazali dopisima od 05. i 23. siječnja ove godine", poručuju Plenkoviću.

 Navode kako su nakon svega stvari negdje zastale bez njima poznatog razloga, naglašavajući da država kao vlasnik 80 posto dionica Petrokemije mora konačno donijeti odluku o načinu završetka "ovog mukotrpnog procesa".

Za situaciju u Petrokemiji kažu kako je izuzetno ozbiljna te da vremena za daljnje odgode više jednostavno nema. "U pitanju nije samo Petrokemija nego i grad i županija, kao i brojni drugi gospodarski subjekti povezani s poslovanjem Petrokemije. O utjecaju na hrvatsku poljoprivredu da i ne govorimo. Očekujemo od Vas da, sukladno svojoj izjavi na gore spomenutom sastanku, u narednih 7 dana donesete potrebne odluke koje će osigurati uspješan završetak započetog procesa. Odluka je na Vladi RH, odnosno na Vama kao predsjedniku", ističu u pismu.

Od premijera očekuju i da ih u istom roku primi na sastanak ili da ponovno posjeti Petrokemiju, kako bi se razjasnila moguća nerazumijevanja. "Odluka da ne učinite ništa - također je odluka. U tom slučaju smatrajte našu suglasnost i podršku završenom", stoji u otvoerenom pismu, koje je za EKN Petrokemije potpisao Davor Rakić, za DEMOS-HUS Petrokemije Jozo Bilobrk te za UHB Petrokemije Stjepan Šalković.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

branitelji, sisak, rafinerija, premijer plenković