Hrvatska

Predsjednica Grabar-Kitarović : Vučić s kojim sam ja razgovarala je europski Vučić

Piše: PolitikaPlus

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Dnevniku Nove TV komentira posjet srpskog predsjednika Aleksandra Vučića kao i odnose Pantovčaka i Banskih dvora.

Odbacila je tvrdnje da se ispričala Vučiću zbog neugodnosti. Rekla je da su prosvjedi normalna stvar, ali da ne može podržati govor mržnje. Također je rekla da od Vučića nije očekivala ispriku za govore iz devedesetih.
 
Nisam očekivala nikakve isprike. Isprike su osobne stvari i ja ih neću komentirati. Nisu važne riječi, važna su djela. Bitnije mi da smo postigli napredak, iskorak u našim namjerama da rješavamo pitanja iz Domovinskog rata, ali i da se usredotočimo na sadašnjost i budućnost naših odnosa.
 
Na pitanje je li Vučić s kojim je razgovarala europski Vučić ili onaj iz devedesetih, odgovorila je: "europski Vučić, apsolutno i definitivno".

Konkretni rezultati ovoga posjeta su hrpa dokumentacije koju je donio iz Dvora na Uni, nadam se i rješavanje sudbine troje nestalih osoba, tri obitelji iz Hrvatske da se riješi pitanje, da mogu zatvoriti taj dio svoje prošlosti. To je i obećanje gospodina Vučića da će se u Srbiji unaprijediti prava Hrvata da dobiju ne samo onu političku zastupljenost koju traže, već i da će se riješiti mnoga druga konkretna pitanja koja muče Hrvate u Srbiji. I s naše strane razgovarali smo o poziciji srpske manjine u Hrvatskoj. Razumijem pitanja koja ih tište, ona se mogu i moraju rješavati u okviru hrvatskih državnih institucija. Mislim da će jedan od velikih koraka naprijed biti činjenica da smo odlučili da prijeporna pitanja ostavimo sa strane i da se usredotočimo na egzistencijalna pitanja.

Na pitanje je li očekivala više dokumentacije odgovorila je kako je prije posjeta rekla da će biti zadovoljna ako bude rasvijetljena i jedna jedina sudbina branitelja ili civila. Rekla je kako je ohrabruje ljudska namjera da se pomogne obiteljima te da je Vučić pristao ne samo da se uključe i predstavnici udruga nestalih i manjina s jedne i druge strane, već i da se dogovara vrijeme susreta u Beogradu s predstavnicima udruga nestalih iz Hrvatske. Rekla je i da je izrazila spremnost da ona primi udruge iz Srbije. Upitana o dokumentima o vukovarskoj bolnici rekla je da nije tražila nikakva obećanja.
 
Ohrabrilo me da on doista ljudski želi da to riješimo i ja ću kroz daljnju komunikaciju ustrajati upravo na tome - rekla je Grabar-Kitarović, dodajući da vjeruje da Vučić ne bi dovodio u pitanje svoju osobnu vjerodostojnost.
 
Rekla je da je netočno da je ikoga nazivala političkim marginalcima.
Dodala je da su prosvjedi normalna stvar u demokraciji te da su pojedinci s rubova političkog spektra oni koji se nauštrb naroda trude zaustaviti pomak između dviju država.
 
O braniteljima i udovicama imam najbolje moguće mišljenje - poručila je, dodajući da im je na sastanku prije Vučićevog posjeta obećala da će i nakon posjeta razgovarati i da će im iskreno reći koji su rezultati tog posjeta. Pojedinci koji žele osujetiti napredak u međudržavnim odnosima ne mogu biti oni koji definiraju državnu politiku. Ja želim biti državnik koji će i Hrvatskoj i Srbiji omogućiti da budu normalni susjedi - poručila je predsjednica.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kolinda grabar kitarović, vučić