Hrvatska

Vučić: Poniznosti s moje strane nećete vidjeti, izmislili ste to za Veliku Srbiju

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak u Vrginmostu da Srbi i Hrvati imaju gotovo iste probleme koje je zato lakše rješavati zajedno, naglasio kako je kod hrvatskog čelništva prepoznao iskrenu volju za suradnjom i poručio će vrlo brzo uzvratiti poziv predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović u Srbiju. 

Vučić je posjetio obitelj Lapčević koja je izabrana jer je riječ o povratnicima s troje djece, potom je obišao osnovnu školu u Vrginmostu kojoj je donirao deset računala za opremanje informatičke učionice, a zatim pogledao učionicu srpskog jezika i kulture. 

"Lijepa škola, ali važno je da bude više djece. To je očito velik problem i u Hrvatskoj i u Srbiji", rekao je Vučić. 

Ta osnovna škola ima 94 učenika, od kojih je 42 posto pravoslavne vjere. Učenici imaju zajedničku nastavu, no postoje izborni predmeti pravoslavnog vjeronauka, kao i srpskog jezika i kulture, kazala je ravnateljica škole Barbara Ljubišić. 

Dodala je i kako je zamjetan pad broja pada učenika jer je 2002., u vrijeme kada je ona počela ondje raditi, u njoj bilo 230 učenika. 

"Kompletne obitelji iseljavaju iz mjesta i odlaze za boljim životnim uvjetima. Ovdje su životne prilike vrlo loše, tako da se to vidi i na broju naših učenika", rekla je ravnateljica. 

Predsjednik Srbije se nakon škole uputio u društveni dom u Vrginmostu gdje je govorio pred dvjestotinjak pripadnika srpske zajednice i tamošnjih vlasti.

Vučić im je zahvalio što su ostali u tom kraju usprkos teškim životnim uvjetima, dodavši kako je na putu prema Vrginmostu svjedočio tragovima ratnog razaranja i malom broju ljudi koji ondje žive.

"Došao sam u Hrvatsku zato da bi se napravili bolji odnosi između Hrvata i Srba, ne odnose u kojima netko nekog ponižava i pobjeđuje, nego odnose suradnje, one u kojima bi Srbi u Hrvatskoj mogli biti mirniji i sigurniji u svoju budućnost", poručio je.

Dodao je da zato ne razumije one koji napadaju hrvatsku predsjednicu i ponovio da "usprkos različitim pogledima na prošlost ne postoje nikakve velike razlike u interesima Srba i Hrvata oko budućnosti".

"Mislim da imamo zajedničke, gotovo iste probleme, te da ih možemo mnogo lakše rješavati ako to činimo zajedno, ne samo u Hrvatskoj i u Srbiji, nego u cijeloj regiji", poručio je srbijanski predsjednik. 

"Moramo ubrzano razgovarati o povezivanju, o izgradnji željeznica i prometnica, i o tome kako da u svakom selu i gradu vidimo kako Srbija može pomoći, a kako Hrvatska. Mislim da je to najbolja poruka za vas".

"Ne ustručavajte se tražiti pomoć i od Hrvatske i od Srbije. Mi ćemo pomoći koliko god možemo jer želimo da svatko tko je Hrvat u Srbiji s ponosom nosi hrvatsko ime, da se nikoga ne plaši i da može reći da je Hrvat", rekao je Vučić.

"Isto tako hoću da svi vi ovdje koji ste Srbi s ponosom nosite svoje srpsko ime i prezime, da se nikoga ne stidite i nikoga ne bojite", naglasio je.

Kazao je da je ima dobre razgovore s hrvatskim čelništvom. "Kod Kolinde Grabar-Kitarović sam vidio iskrenu volju da surađujemo i donesemo rezultate u nekoliko mjeseci. Vrlo brzo ću uzvratiti poziv u Srbiju", zaključio je Vučić.

Lokalno stanovništvo srbijanskog je predsjednika upoznalo s problemima s kojima se nose, od neisplaćenih mirovina, teškoća sa stanarskim pravom i općenito o uvjetima života. 

Na novinarsku konstataciju da je 20-ak kilometara dalje Glina gdje je bio 1995. i pitanja opterećuje li tadašnji njegov govor međusobne odnose Hrvatske i Srbije te misli li danas da Glina nije hrvatska, Vučić je odgovorio:  'Ja sam od vas čuo bezbroj istih pitanja, za mene je interesantno da mjera vaše podrške, poštovanja je direktno proporcionalna mjeri poniznosti koju očekujete od nekoga tko dođe do vas. Nikada nećete vidjeti straha i potrebe da vam se dodvoravam. Granica Srbije i Hrvatske je na Dunavu. Ja sam bio veoma pristojan i nijedne sekunda nisam htio na uvrede i klevete odgovarati uvredama i klevetama. I danas sam o sebi slušao najgore moguće neistine. Čini se da vi ne razumijete jednu stvar, imamo različite poglede na ono što se događalo prije 23 i 28 godina, ali to ne znači da ne trebamo živjeti. Ovakvu hajku i harangu nijedan hrvatski predsjednik i premijer neće doživjeti kad dođu u Srbiju - kazao je Vučić, javlja N1. Dodao je da je Oluja za Hrvatsku praznik, a za Srbe dan tuge.

Novinari su inzistirali na komentar govora u Glini.

- Izmislili ste to za Veliku Srbiju, toga u govoru u Glini nema - rekao je Vučić. Pitao je i je li to najvažnije pitanje i upitao zanima li ih tko je zapalio kuće njegove obitelji.

Vrginmost, mjesto pored Petrove gore koje je nakon završetka Domovinskog rata preimenovano u Gvozd, vratilo je svoje ime 2012., dok je ime općine ostalo.

Prema popisu stanovništva iz 2011., u Općini Gvozd u 19 naselja živi 2970 stanovnika, od kojih Srbi čine 66,53 posto. Gotovo trećina stanovništva starija je od 65 godina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kolinda grabar kitarović, aleksandar vučić, srbija