Tvrtke

Alastair Beveridge - direktor AlixPartnersa: 'Smjena Ramljaka ugrozila bi proces restrukturiranja Agrokora'

Piše: PolitikaPlus

Smjena izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka apsolutno bi ugrozila proces restrukturiranja Agrokora, izjavio je Alastair Beveridge, direktor AlixPartnersa, savjetnika u restrukturiranju.

"Ante je sastavni dio uspjeha koji smo već ostvarili", dodao je. "Zakon o izvanrednoj upravi propisuje jednogodišnje razdoblje. Ako nam razne okolnosti ne budu previše odvraćale pozornost od osnovnog posla, vjerujemo da u tom razdoblju možemo ostvariti cilj", kazao je Beveridge za Jutarnji list.

Premijer Andrej Plenković zatražio je prošloga tjedna dokumentaciju vezanu uz angažiranje savjetnika u Agrokoru nakon što je u medijima objavljeno kako je, među ostalima, bivša tvrtka izvanrednog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka Texo Management sklopila ugovor s tvrtkom AlixPartners za savjetovanje o restrukturiranju Agrokora na temelju kojeg svakoga tjedna naplaćuje za poslove savjetovanja gotovo 250.000 kuna.

Beveridge u intervjuu objašnjava da su u prvim danima izvanredne uprave lokalne tvrtke Texo Management, Altera savjetovanje i Komunikacijski ured Colić, Laco i partneri već pomagali izvanrednom povjereniku. "U to vrijeme nijednu od tih kompanija formalno nije bio angažirao Agrokor, ali su dobro radile i vrlo su dobro razumjele problematiku", kaže Beveridge, objašnjavajući da im je stoga ponudio da budu dio tima za restrukturiranje. "Jedna jasna prednost ovakvog pristupa niže su naknade lokalnih savjetnika, koje su u skladu s lokalnim tržištem i koje su naš zajednički pristup učinile troškovno učinkovitim, povoljnijim za Agrokor", kazao je Beveridge.

Izvanredni povjerenik Ante Ramljak lani je u studenom iznio podatak kako će troškovi više od 140 savjetnika u postupku iznositi između 58 i 69 milijuna eura, ovisno o trajanju postupka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

agrokor, Alastair Beveridge, ANTE RAMLJAK