Tvrtke

DAMIR NOVOTNY: Plenković mora smijeniti Antu Ramljaka'

Piše: PolitikaPlus

Situaciju u koncernu Agrokor u Novom danu komentirao je ekonomski analitičar Damir Novotny. Stvara se dojam da lobiji pokušavaju iz Agrokora izvući novac, Privremeno vjerovničko vijeće Agrokora postavljeno je političkim modelima, zbog čega se otvara prostor za niz dilema koje se koriste u dnevnoj politici dok restrukturiranja kompanija i dalje nema, tvrdi ekonomist Damir Novotny.

On je za N1 televiziju rekao da je na samom početku jasno bilo da je Agrokor prezadužena kompanija i da su vjerovnici stvarni vlasnici.

'To se trebalo rješavati u okviru solvencijskog prava, kroz stečajni zakon. Ovako se stvara dojam da su tu nekakvi lobiji koji su htjeli iz Agrokora izvući novac van. Činjenica da je Privremeno vjerovničko vijeće postavljeno političkim modelom i da je ono usmjeravalo financijske tokove prema političkim interesima otvara čitav niz dilema koje se mogu koristiti u dnevnoj politici, ali ne koriste poduzeću.'

Na komentar da je premijer Andrej Plenković preuzeo odgovornost javnim pozivom Anti Ramljaku da dostavi dokumente o angažiranju savjetnika, Novotny kaže kako je Plenković osobno pokrenuo procese u Agrokoru zbog čega bi trebalo promijeniti i povjerenika Antu Ramljak i vjerovničko vijeće kako bi se išlo prema nužnoj nagodbi.

'Ja sam bio od početka protiv lex Agrokora i doista je pitanje tko zapravo upravlja procesom. Ako je to sud, onda je on taj koji bi trebao odlučivati. Da nije bilo tog posebnog zakona sud bi doista imao veliku odgovornost i tu politika ne bi imala utjecaj. Ovdje vidimo da se preklapa izvršna vlast s pravosuđem, što nikako nije dobro ako želimo dalje razvijati institucije'.

Na pitanje koliko je upoznat sa stvarnim financijskim stanjem u koncernu, Novotny odgovara:

'Nemamo baš jasnu sliku o tome kako posluje poduzeće nakon otvaranja predstečajnog postupka po posebnom zakonu. Prezentacije koje je Ramljak radio su više za javnost, više PR, teško je iz njih izvući zaključke kakvo je stanje i kako se kreću troškovi', te zaključuje:

'Možemo samo pretpostaviti da bez restrukturiranja mogu biti samo gubici. Konzum vjerojatno radi velike gubitke. Ostale kompanije, proizvodne, vjerojatno su se konsolidirale, ali daleko od toga da možemo tvrditi da je Agrokor zdrava kompanija. Sjećamo se da je i Antonio Alvarez u samo par dana govorio o restrukturiranju, da se 30 posto maloprodajnih objekata treba zatvoriti, a 20 posto ljudi zbrinuti. Ako se ti troškovi i dalje vuku, onda je to gruda snijega koja se samo povećava'.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ante ramljak, agrokor, damir novotny