Mojbiz

SINČIĆ O BRODOGRADNJI: Ovisimo o stranom novcu i stranim bankama i moramo čekati milost da EK dozvoli da kreditiramo tvrtke u vlastitoj zemlji

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić u petak je na konferenciji za novinare ispred ulaza u brodogradilište "3. maj" u Rijeci ocijenio da je iz politike Vlade oko brodogradnje jasno da želi prešutno, tihom politikom učiniti da brodogradilišta u Hrvatskoj nestanu.

"To je politika bez vizije, politika izdaje, od tako važne industrijske grane učiniti pustinju", poručio je Sinčić iz Rijeke.

Model Živog zida za rješavanje problema brodogradnje je povezivanje brodogradilišta i izrada strateškog plana kako bi se znalo što s brodogradilištima za pet, 10 ili 20 godina. Treba smijeniti nesposobne uprave, revidirati postupke privatizacije, sankcionirati odgovorne i stvoriti uvjete u kojima će ta brodogradilišta moći djelovati, nabrojio je Sinčić.

Smatra da brodogradilištima sada treba pomoći i subvencinirati ih s državne razine, dok ne postanu profitabilna. "A ona to mogu postati", dodao je.

Sinčić je rekao da problem brodogradilišta nije samo u Uljaniku i 3. maju, nego i u Brodosplitu i Brodotrogiru te Viktoru Lencu.

Oni su sanirani i privatizirani u slično vrijeme pa u isto vrijeme izlaze i problemi na vidjelo. Problem je u prvom redu nedostatak vizije, jer Vlada nije u stanju reći što želi od brodogradilišta i u kojem roku, ali i nedostatak suvereniteta, jer su naši izvozni proizvodi, pa tako i brodovi, automatski nekonkurentni zbog loše politike Hrvatske narodne banke (HNB) i visokih kamatnih stopa, kao i zbog nedostatka domaćih banaka i domaćeg kapitala, naglasio je.

Zbog toga smo, dodao je, ovisni o stranom novcu i stranim bankama u našoj zemlji te moramo čekati milost da Europska komisija dozvoli da kreditiramo tvrtke u vlastitoj zemlji. Zaključio je da je to "plod žrtvovanja" za ulazak u EU koja pogoduje drugim brodogradilištima, u drugima dijelovima EU. 

Saborski zastupnik Živog zida Ivan Pernar naveo je da su se problemi s neisplatom plaća pojavili najprije s kooperantima "Uljanika", a potom su se prenijeli na plaće samih zaposlenika, a sad je, kaže, takva situacija i s kooperantima "3. maja", pa se može očekivati da se plaće prestanu isplaćivati i zaposlenicima riječkoga brodogradilišta.

Rekao je i da je premijera Andreja Plenkovića upozoravao da dovoljno rano počne tražiti rješenje problema dok plaće još ne kasne te da zatraži odobrenje za kreditiranje brodogradilišta.

Takva se situacija može prenijeti i na druga brodogradilišta jer je država prestala isplaćivati subvencije brodogradilištima, a bez njih radnici ne mogu dobivati plaće, te je pred nama socijalna katastrofa, upozorio je Pernar.

Branimir Bunjac, još jedan saborski zastupnik Živog zida, naveo je da se u Živom zidu zalažu za državni intervencionizam u brodogradilište te izrazio važnost povezivanja brdoogradilišta, primjerice, Uljanika, 3. maja i Brodosplita, za jači nastup na svjetskom tržištu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vlada, sinčić, brodogradnja