Svijet

NAKON UBOJSTVA: EU suspendirala tehnički dijalog između Srbije i Kosova

Piše: PolitikaPlus/Hina

Europska unija snažno osuđuje ubojstvo srpskog političara s Kosova Olivera Ivanovića zbog čega je suspendiran tehnički dijalog između Srbije i Kosova, koji se trebao održati u utorak u Bruxellesu, izjavila je Maja Kocijančič, glasnogovornica visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini.

"Europska unija snažno osuđuje ubojstvo Olivera Ivanovića. Očekujemo od kosovskih pravosudnih tijela da učine sve kako bi pronašli počinitelje i priveli ih pravdi", izjavila je Kocijančič. 

Predsjednik Građanske inicijative "Srbija, demokracija, pravda" (SDP) Oliver Ivanović ubijen je jutros u atentatu u Kosovskoj Mitrovici. Na Ivanovića je, prema dosadašnjim saznanjima, pucano jutros oko 8.15 sati ispred prostorija stranke u Kosovskoj Mitrovici i hitno je odvezen u Kliničko-bolnički centar u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, ali je ondje podlegao ozljedama. Oliver Ivanović je prije tri godine uhićen i više od dvije godine proveo je u pritvoru zbog optužbi za ratne zločine protiv kosovskih Albanaca. Pušten je da se brani sa slobode u travnju prošle godine, a u srpnju mu je zapaljen automobil u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

 U utorak se u Bruxellesu trebao nastaviti dijalog između Srbije i Kosova na tehničkoj razini nakon stanke od 13 mjeseci. Odmah nakon što se doznalo na atentat na Ivanovića, srpsko izaslanstvo napustilo je Bruxelles.
"Zbog žalosnog dogođaja, ubojstva Olivera Ivanovića, dijalog na tehničkoj razini je suspendiran", rekla je Kocijančič.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SRBIJA, KOSOVO, EU