Mojbiz

LOVRINOVIĆ: Čelnici HPB-a dobili zadatak da novcem građana pripreme privatizaciju HPB-a

Piše: Ivana Vranješ

Predsjednik stranke  Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović u subotu je ispred Hrvatske poštanske banke  održao konferenciju za novinare kako bi  upozorio na „tihu“ i zakulisanu prvatizaciju HPB. Pri tom je naglasio kako je HPB „brod“  bez kursa iodredišta, te se postavlja pitanje ostvaruje li i  u kolikoj mjeri ciljeve zbog kojih je osnovana.

Naime ova banka  je 73 postou državnom vlasništvu , ali pitanje je ostvaruje li interese  hrvatskih građana . Lovrinović je upozorio da je teško pronaći  projekte koje je HPB proteklih godina financirao, a ističe da su  za to  odgovorne prethodne Vlade

Lovrinović naglašava kako je krajnje vrijeme da se ova banka repozicionira  i potakne razvoj  hrvatskog gospodarstva. Bitno pitanje je da ličeliništvo HPB-a i Vlada  imajuviziju i koncepciju  razvoja ove banke.  Lovrinović smatra da  bankanema jasnog  odredišta kad se gledaju hrvatski nacionalni interesi.

 „ Hrvatska poštanska banka mora ostati u pretežno državnom vlasništvu , ali mora poslovati na tržišnim načelima efikasno i pozitivno, ne smije joj  biti ključni cilj maksimilizacija  profita.Ona se mora  fokusirati na financiranje onih projekata u onoj  mjeri za koje nisu zainteresirane privatne banke, pogotovo strane, mora se fokusirati na realnu stvaralačku proizvodnu ekonomiju, u prvom redu financirati poljoprivredu i inovacije. Na taj način će stabilizirati  ruralnu Hrvatsku  i poticati razvoj  novih tehnologija, te zaustaviti iseljavanje“ rekao je Lovrinović. No ulaganje u poljopriveredu  je rizično za tu banku kako smatraju njeni čelnici.

Lovrinović je naglasio  kako se ona priprema za tihu privatizaciju i to novcem građana.

„ Smisao dokapitalizacije banke je razvoj sektora gospodarstva koji su potrebni, a ne preuzimanje Jadranske banke Šibenik, koja je u velikim problemima, Dakle HPB bi se dokapitalizirao  novcem mirovinskih   fondova da se spasi Jadranska banka Šibenik, koja je protekle godine dva puta odobrila kredit koncernu Agrokor u iznosu oko  100 milijuna kuna  otkupljujući mjenice bez pokrića“, ističe Lovrinović.

Naglasio je  kako stanka  Promjenimo ne može to dopustiti i nudi rješenje koje će predložiti u  Hrvatskom saboru , te pokrenuti javnu raspravu  o viziji i strategiji razvoja  Hrvatske poštanske banke koju će morati poštivati  sve  Vlade jer se radi o općem dobru.

Promijenimo Hrvatsku traži od Vlade da provide dokapitalizaciju putem inicijalne javne ponude gdje će se dopustiti hrvatskim građanima da kupuju dionice do najviše 20 tisuća kuna. Lovrinović kaže da je „zakulisnom privatizacijom“ bilo predviđeno da građani mogu biti dioničari ali samo ako imaju 780 tisuća kuna, što je po njegovom mišljenju znak da „oni“ žele i HPB pretvoriti u stranu banku.

„ Nije li to znak da se ne želi da hrvatski građani budu dioničari i da žele HPB  pretvoriti u stranu  banku „, pita se  Lovrinović.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivan lovrinović, hpb