Hrvatska

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović: Služba i odanost hrvatskog časnika domovini ne prestaje formalnim umirovljenjem

Piše: Ivana Vranješ

Predsjednica Republike  Kolinda Grabar  Kitarović u petak u Uredu  na Pantovčaku  održavala je svečani  prijem za 36 visokih  časnika  Oružanih snaga Republike  Hrvatske kojima  prestaje  djelatna vojna  služba.  

U prigodi odlaska u mirovinu  predsjednica Repubilike admiralima, kapetanima  bojnih  brodova i drugim časnicima  Oružanih snaga RH uručila je zahvalnice i časnički bodež kao simbol trajne pripadnosti Oružanim  snagama Republike  Hrvatske.  Predsjednica je časnicima zahvalila  što su dio svog radnog i  životnog vijeka posvetili  hrvatskoj domovini, te čestitala na časnom i požrtvovnom obnašanju  dužnosti

„ Svi ste vi svoju  vojnu službu započeli  u najtežem , ali i najčasnijem razdoblju za našu domovinu . U Domovinskom ratu  osvjedočili ste svoje domoljublje, nesebičnost spremnošću  žrtvom za Hrvatsku . Na tome vam cijela Hrvatska duguje trajnu zahvalnost kao i na vašem požrtvovnom radu u Oružanim snagama. Vaš rad  i doprinos ugrađeni su u temelje obrambenog sustava i vama pripada veliki dio  zasluga što su  Oružane snage izrasle  u suvremenu oružanu silu“ izjavila je predsjednica. Naglasila je kako je razgovarala s mnogima u NATO-u i Europskoj uniji  o  doprinosu Oružanih snaga  na međunarodnoj sigurnosti , te taj doprinos opisuju s najvišim ocjenama.

Predsjednica je rekla da će mnogi časnici i nakon završeka djelatne vojne službe nastaviti drugu  karijeru, te je uvjerena u njihov uspjeh bez  obzira koji put izabrali.

 Vjerujem da ćete bez obzira na nove zadaće  i izazove i nakon završetka službe biti povezani s obrambenim sustavom. Ministarstvo obrane i  Oružane snage su bile i bit će vaš drugi dom. Vaše iskustvo znanje, dokazano domoljublje biti će trajna dodana vrijednost za cjelokupni obrambeni sustav i nakon prestanka djelatne službe“, rekla je predsjednica Poručila je da služba i odanost  hrvatskog  časnika domovini ne prestaje formalnim odlaskom u mirovinu.  Zahvalivši na svemu   što su dali za hrvatski  narod svoje obraćanje  časnicima završila je riječima Domovini   vjerni.

U ime  umirovljenih časnika predsjednici Republike  zahvalio se general  pukovnik Slavko Barić.

 „Odlazimo iz Oružanih snaga, ali  Oružane snage neće lako izaći iz  nas. Ostajemo i dalje dio  oružanog sustava , spremni na daljne požrtvovanje“, rekao je između ostalog  Barić.. Zahvalio se na povjerenju što su časnici obnašali  najveću dužnost u Oružanim  snagama.

 „ Biti  vojnik, braniti svoj narod, stvarati državu je najveća čast i dužnost. Naša  obitelj su Oružane snage i vi koji ostajete nastavljate započeti maraton, a u nama ćete imati oslonac i potporu“, zaključio je Barić

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

časnici, kolinda grabar kitarović