Mojbiz

ZAVRŠEN NATJEČAJ: Napokon poznato tko će graditi Pelješki most: Posao odlazi - Kinezima!

Piše: PolitikaPlus

Dan prije nego što je istekao rok od 120 dana, napokon je poznato tko će graditi Pelješki most. Najveći prometni projekt u Hrvatskoj koji će većim dijelom biti sufinanciran od strane Europske unije odlazi u ruke kineskoj kompaniji China Road and Bridge Corporation, objavljeno je u petak na Oglasniku javne nabave

Naime, projekt sa 85 posto potrebnih sredstava sufinancira se iz fondova EU. Iako nitko nije službeno Hrvatskoj prigovarao da posao ne može dati kineskoj kompaniji, neslužbeno je Zagrebu sugerirano da pričeka s odlukom. Prema dostupnim informacijama, nekoliko je velikih europskih građevinskih tvrtki lobiralo u Bruxellesu da se Kinezima onemogući ulazak na hrvatsko tržište.

Hrvatske ceste danas su objavile odluku da će Pelješki most graditi kineski konzorcij predvođen tvrtkom China Road and Bridge Corporation koji je za taj posao ponudio 2,08 milijardi kuna.

Druge dvije ponude na natječaju poslali su talijanski Astaldi i turski Ictas koji su ponudili da će most izgraditi za 2,55 milijardi kuna, dok je Strabag za taj posao tražio 2,62 milijardi kuna. Talijansko-turska ponuda je odbijena zbog nevaljane bankarske garancije. A na kraju je kao ekonomski najpovoljnija izabrana i ona i najjeftinija – kineska.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HRVATSKE CESTE, KINESKI KONZORCIJ, PELJEŠKI MOST