Regija

'BOSANSKI LONAC': Komšić ponovno najavio kandidaturu za hrvatskog člana BiH Predsjedništva

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik stranke Demokratske fronte (DF) Željko Komšić, koji je u dva mandata bio hrvatski član BiH Predsjedništva, potvrdio je za medije kako planira treći put ući u utrku za tu poziciju na izborima ove jeseni unatoč tome što su hrvatske stranke okupljene u Hrvatski narodni sabor BiH prosvjedovale zbog njegova izbora tvrdeći da je na tu poziciju došao glasovima Bošnjaka zbog čega su zatražile promjene Izbornog zakona BiH.

"Kako sad stvari stoje, hoću. Kandidirat ću se za člana Predsjedništva. Neću jedino ako me tramvaj pregazi ili tako nešto. Tko zna što život nosi", rekao je Komšić u izjavi za sarajevski Dnevni avaz.Pojasnio je da je takva njegova odluka rezultat otpora prema prijedlogu izmjena Izbornog zakona kojega su predložile stranke okupljene u Hrvatski narodni sabor BiH."Ove ucjene u vezi s retrogradnim prijedlogom Izbornog zakona moraju prestati. Moja kandidatura je jedan od načina i političkih mehanizama", pojasnio je Komšić.

Željko Komšić je dužnost hrvatskog člana Predsjedništva BiH obnašao u dva uzastopna mandata od 2006. do 2014. godine kao kandidat SDP-a BiH.
Na izborima 2010. godine osvojio je 336.961 glas pobijedivši u sredinama u kojima u najvećem broju žive Bošnjaci, dok je u većinskim hrvatskim sredinama dobio zanemariv broj glasova.

Trenutačni hrvatski član BiH Predsjedništva je Dragan Čović koji je izabran na izborima 2014. godine. On je ranije naznačio kako će se ponovno kandidirati za hrvatskog člana državnog Predsjedništva. Kako bi izbjegle mogućnost da hrvatski član BiH Predsjedništva bude izabran dominantno bošnjačkim glasovima, kao u slučaju Komšića, hrvatske stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH predložile su izmjene Izbornog zakona po kojemu bi se osiguralo da za taj izbor budu presudni glasovi birača iz većinskih hrvatskih općina. Ovaj prijedlog izmjena Izbornog zakona dobio je potporu u gornjem, nacionalno koncipiranom Domu naroda Parlalmenta BiH, dok nema izgleda proći u donjem, Zastupničkom domu jer se bošnjačke političke stranke tome protive.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KOMŠIĆ, BIH