Hrvatska

Plenković o situaciji sa Slovenijom: Imam dogovoren sastanak s Junckerom

Piše: PolitikaPlus

Naše pozicije oko Slovenije su jasne i čvrsto su komunicirane prema našim partnerima, pa i Sloveniji. Ostajemo pri poziciji koja teži za pronalaženje dogovornog rješenja za pitanja granice. Te poruke smo komunicirali i prema našim partnerima u Europskoj uniji, rekao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade.

"Sredinom veljače u dogovoru s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom imam dogovoren poseban sastanak i s njim i s cijelim kolegijom EK gdje ćemo staviti na stol sva relevantna pitanja bitna za Hrvatsku u kontekstu našeg članstva u EU pa i odnosima sa susjedima. Tada ćemo imati prigodu još jednom rastumačiti naše stavove i pristup rješavanju problema oko granica", rekao je premijer.

 

 

Porezne olakšice tvrtkama koje ulažu u istraživanje i razvoj

Vlada je u četvrtak uputila u saborsku proceduru prijedlog zakona o državnoj potpori za istraživačko razvojne projekte sa ciljem pružanja podrške tvrtkama koje se bave istraživanjem, razvojem i inovacijama, i to kroz poreznu olakšicu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ocijenio je da je riječ o kvalitetnom zakonu, koji će pomoći ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić istaknula je da je cilj je zakon povećanje ulaganja privatnog sektora u istraživanje i razvoj kako bi se ostvario cilj da Hrvatska dosegne iznos ulaganja u istraživanje i razvoj od 1,4 posto BDP-a do 2020. Naime, danas se po ulaganjima privatnih i javnih poduzeća u znanstveno istraživačke aktivnosti, koje je ispod 1 posto BDP-a, Hrvatska nalazi na donjem dijelu rang liste članica EU. Prosjek u EU je iznad 2 posto BDP-a.

Vlada je prihvatila prijedlog uredbe o načinu izračuna i visinama sastavnica za izračun posebnog poreza na motorna vozila što će smanjiti cijene automobilima. - Od oporezivanja po vrijednosnom kriteriju u cijelosti se izuzimaju nova vozila čija je cijena niža od 150 tisuća kuna - rekao je Marić. Dodao je kako se porezni teret u prosjeku za sva nova vozila 'smanjuje za oko jedne trećine'.

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

arbitraža, slovenija, vlada