Regija

POLITIČKA BURA U SLOVENIJI: Janša od poduzetnice iz Republike Srpske uzeo kredit u iznosu od 450.000 eura

Piše: PolitikaPlus/Hina

Kredit od 450.000 eura koji je poduzetnica iz BiH odobrila Slovenskoj demokratskoj stranci u utorak je podigao buru u slovenskim političkim krugovima, s obzirom na to da se stranke intenzivno pripremaju za parlamentarne izbore sredinom godine.

Prema faksimilu ugovora koji je najprije objavio mariborski list Večer Dijana Đuđić iz Prijedora će Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) bivšega premijera Janeza Janše u tri jednake rate isplatiti ukupno 450.000 eura, po kamatnoj stopi od samo dva posto, a kamate će naplatiti nakon što stranka koju vodi Janez Janša u cijelosti isplati glavnicu kredita. Prva rata kredita navodno je već uplaćena na račun stranke u Sberbanci Slovenija, tvrde mediji.

List Večer navodi da je neuobičajeno da se slovenske političke stranke za kredite kojima će financirati kampanju obraćaju stranim privatnim osobama i poduzetnicima, a ne domaćim bankama i donatorima. U nekim su se medijima pojavile i sumnje da se radi o pranju novca ili kršenju zakona o financiranju političkih stranaka koji ograničava apsolutne iznose kojima se stranke mogu zadužiti.

Iz stranke su najprije odgovorili da je sve po propisima jer su ugovor provjerili odvjetnici, a prijavljen je i nadležnoj državnoj agenciji, te da se možda radi o pokušaju da se umjetno stvorenom aferom "zasjeni" izvanredna sjednica parlamenta na kojoj je istog dana ta stranka inicirala pokretanje ustavne tužbe protiv premijera Mire Cerara zbog njegova "neustavnog" djelovanja u migrantskoj krizi.

Popodne je na optužbe reagirao i Janša protiv kojega je pred koju godinu bilo pokrenuto više službenih istraga oko podrijetla imovine, što se vuče još iz vremena afere Patria i ilegalnog trgovanja oružjem, što je slovenski oporbeni čelnik u više navrata zanijekao. Janša je na konferenciji za novinare u parlamentu ustvrdio da su ugovor i transakcija o kreditu od 450.000 eura bili objavljeni, te da su iznos zajma po savjetu pravnika "razbili" na tri dijela, isplativa u tri godine, kako bi zadovoljili zahtjeve zakona o financiranju političkih stranaka.


Ukoliko bi se utvrdilo da je kredit u suprotnosti sa zakonom i ako to potvrde nadležne institucije, kredit će vratiti i platiti predviđenu kaznu, kazao je Janša.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

janez janša, republika srpska