Sport

EP Rukomet: Lov na jedino zlato koje nedostaje

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nakon dva srebra, tri bronce i još tri četvrta mjesta hrvatska rukometna reprezentacije kreće u lov na jedinu medalju koja joj nedostaje - europsko zlato. Priliku za to imat će od 12. do 28. siječnja kada je u Zagrebu, Splitu, Varaždinu i Poreču  na rasporedu trinaesto europsko prvenstvo.

Hrvatska je jedina zemlja koja je dvaput dobila organizaciju EURA,  najbolji rukometaši Staroga kontinenta su u Hrvatskoj bili 2000. godine, dok je 2009. naša zemlja bila domaćin Svjetskoga prvenstva.

Premda u svojoj riznici imaju dva olimpijska i jedno svjetsko zlato, hrvatski rukometaši nikada nisu slavili na Europskom prvenstvu. Na posljednjih pet europskih prvenstava hrvatski rukometaši su osvojili četiri medalje, što nije uspjelo niti jednoj reprezentaciji, no ostali su bez zlata.

Europska zlato iz Poljske brane Nijemci, a najveći favoriti za krunu su već tradicionalno svjetski prvaci Francuzi. Stručnjaci u krug kandidata za prvo mjesto osim Hrvatske guraju i Dansku i Španjolsku, a mogli bi iznenaditi Norvežani i Slovenci.

Na dosadašnjim europskim prvenstvima najviše uspjeha imali su Šveđani koji su četiri puta bili prvi (1994, 1998, 2000, 2002), međutim posljednjih godina nikako da se vrate na stare staze slave i medalju čekaju već već 16 godina.

Francuzi su tri puta bili prvaci (2014, 2010, 2006), a Danci (2012, 2008) i Nijemci (2016, 2004). Naslov europskog prvaka osvojila je i Rusija (1996).

Na prvenstvu nastupa 16 reprezentacija podijeljenih u četiri skupine. Hrvatska će igrati u skupini A u splitskoj Spaladium Areni zajedno sa Srbijom, Švedskom i Islandom, a u skupini B u porečkoj Žatiki igrat će Francuska, Norveška, Bjelorusija i Austrija. Zagrebačka Arena domaćin je skupini C u kojoj su prvak Njemačka, Slovenija, Makedonija i Crna Gora, a Varaždin skupini D sa selekcijama Danske, Španjolske, Mađarske i Češke.

Nakon prvog kruga po tri prvoplasirane momčadi iz skupina A i B, te C i D tvore nove četvrtfinalne skupine u Zagrebu i Varaždinu, u kojima se prenose bodovi iz međusobnih dvoboja. Prve dvije ekipe iz tih skupina po šest momčadi idu u polufinale, a trećeplasirane se bore za peto mjesto. Prve tri reprezentacije s ovoga EURA ostvarit će izravno pravo nastupa na Svjetskom prvenstvu koje će se 2019. godine održati u Njemačkoj i Danskoj.

Na EURU u Hrvatskoj će se po prvi puta koristiti i video-tehnologija za procjenu sumnivih situacija koju već imaju neki drugi sportovi. Kod zapisničkoga stola na svakoj utakmici biti će ekran dostupan samo sucima na kojima će se provjeravati samo nesankcionirani grubi prekršaji i kod provjere je li lopta prešla gol-liniju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HRVATSKA, EP U RUKOMETU, RUKOMET, KAUBOJI