Hrvatska

STIPE MESIĆ: Mladima se nude falsifikati povijesti, ustažizacija koja Hrvatskoj ne da disati...

Piše: PolitikaPlus

Gost emisije HRT-u  bio je bivši predsjednik RH Stjepan Mesić. Na početku emisije rekao je kako svako vrijeme prihvaća onakvo kakvo je i nikad ne žali za onim što je bilo. I ovaj svoj dio života koristim na najbolji mogući način. Kad me pitaju koja mi je jedina želja - oženiti unuka čim diplomira, a sad su mu tek četiri godine, rekao je Mesić.

Na pitanje kakva mu je bila prošla godina, Mesić je rekao kako situacija u Hrvatskoj nije dobra jer zemlja nikad nije bila razjedinjenija. Stranke su razjedinjene, nema strategije razvoja Hrvatske, dodao je. No već u sljedećoj rečenici otišao je u 1941. godinu.

Danas se događa jedna pošast, a to je da se mijenja povijest, da se pobjednici iz Drugog svjetskog rata proglašavaju gubitnicima, a gubitnici pobjednicima. Imate i mlade ljude koji ne shvaćaju o čemu se radi. Krivac za to je obrazovanje, ako mladom čovjeku ne date pravo obrazovanje, on će prihvatiti ono što mu se nudi, a to su falsifikati povijesti, ustažizacija koja Hrvatskoj ne da disati, rekao je. 

Na pitanje je li za njegova stajališta o Jasenovcu krivo obrazovanje, Mesić odgovara da je za to kriva agresija na Hrvatsku i politika HDZ-a. Kad sam vidio da ona šteti Hrvatskoj, ja sam je napustio, istaknuo je. Svoje ustaštvovanje, kako je rekao, pripisao je politici HDZ-a. HDZ je smatrao da moramo angažirati sve da spriječimo uspjeh agresije, rekao je Mesić.

O svom svjedočenju u Haagu, rekao je da bi bilo dobro da se prikaže što je on uistinu govorio.

'Kao i svaki svjedok, govorio sam o onome što znam - istinu. Sada me napadaju oni koji su pokušali sakriti istinu. Hrvatsku se može braniti jedino istinom. I tu smo dobili podršku svijeta', ustvrdio je Mesić.

Na optužbe da je veleizdajnik jer je rekao da je hrvatsko političko vodstvo na jedan način sudjelovalo u agresiji na BiH, bivši predsjednik odgovara da je govorio o tome da Hrvatski sabor nikada nije donio odluku u tome da Hrvatska vojska prijeđe granicu. Rekao je i da su oni koji su prelazili granicu s BiH kao hrvatski vojnnici, to su mogli činiti na temelju odluke neke grupe ili pojedinca - odluke Sabora nema.

Kako se onda moglo dogoditi da se u BiH nađe nekoliko hrvatskih brigada? 

'To morate pitati one koji su takve odluke donosili', odgovorio je Mesić, dodajući da je o generalu Praljku govorio samo u kontekstu privatizacije uništenog poduzeća Chromos.

Progovorio je o ulozi Franje Tuđmana u ratu u Bosni i Hercegovini.

'Ja sam Bori Joviću, tadašnjem predstavniku Srbije u Predsjedništvu SFRJ, rekao da će ono što se događa u Hrvatskoj, s beogradskim vezama, Srbe u Hrvatskoj dovesti do katastrofe. Pitao sam ga što ih zanima u Hrvatskoj kada naoružavaju pobunjene Srbe. Rekao je da oni ne žele Srbe iz Hrvatske, kao ni hrvatski teritorij. Rekao je: Nas interesuje 63 posto BiH, to je bilo srpsko, to je srpsko i srpsko mora ostati, prepričao je Mesić, koji je potom Joviću predložio da se Tuđman i Milošević, zajedno s njima dvojicom, nađu za zajedničkim stolom.

'U siječnju 1991. Tuđman nas je obavijestio da je s Miloševićem dogovorio razgovor u Karađorđevu. Rekao sam da ne znam ima li to puno smisla, ali njega je zanimalo što Milošević misli. Tuđman je poslije rekao Šariniću, jedinom koji je bio tamo: Daj mape. Stavili su mape na stol. Tuđman je bio oduševljen, rekao je: Evo što Milošević nudi - Banovinske granice iz '38. godine, plus Cazin, Kladušu i Bihać. Kaže, kako je Milošević rekao: Franja, ti uzmi Cazin, Kladušu i Bihać, to meni ne treba, to je tzv. turska Hrvatska. Pitao sam što kaže Alija? Alija nema što reći, kad se hrvatske i srpske škare spoje, za trećega tu nema problema', ispričao je Mesić, dodajući da su tome svjedočili i drugi pojedinci iz hrvatskog političkog vrha, uključujući Josipa Manolića.

'Nije na tom prijedlogu stalo. Tuđman je otišao u jedno drugo lovište, ali tu informaciju više nisam dobio što je tamo dogovoreno'. Na pitanje je li Tuđman na prepričanom sastanku samo iznosio ono što je Milošević predložio ili je to bilo dogovoreno, odgovorio je da je Tuđman samo iznosio Miloševićev prijedlog, ali 'ne znamo što je dogovoreno u drugom lovištu'.

Predsjednici zamjera nošenje zastave
 
Mesić kaže da se predsjednica "uigrala" u svoju ulogu, ali joj zamjera jednu stvar i to je usporedio s nošenjem Titove štafete. - Uigrala se u tu ulogu, ali ne znam kud vodi njezin sukob s premijerom. Imam prigovor na jedan vizualni dojam. Kao što je nekad bila Titova štafeta. Ja sam nekad nosio štafetu, ali kad sam malo odrastao vidio sam da to nema nikakve koristi. Tu vidim sličnost s nošenjem zastave. Kad je predsjednik u uredu, zastava je izvješena, kad je nema, zastava je spuštena. To nošenje zastave uokolo mene podsjeća na nošenje Titove štafete, objašnjava Mesić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

domovinski rat, stipe mesić