Hrvatska

Od 15 siječnja : Predstavljena treća sezone dramske serije Počivali u miru

FOTO: HRT
Piše: Ivana Vranješ

Od 15 siječnja  na Prvom programu  Hrvatske televizije u 21  sat  počet će se prikazivati  treća sezona uspješne  hrvatske dramske serije „ Počivali  u miru“. Prva epizoda nove sezone uzbudljive serije o  hrvatskoj tranziciji svečano je prikazana u  četvrtak  u zagrebačkom Kaptol  centru, a projekciji su  prisustvovali  brojni glumci i  članovi  filmske ekipe

U trećoj, posljednjoj  sezoni kroz  deset epizoda glavna  protagonistica dramske trilogije ,  mlada novinarka  Lucija Car  istražuje sumnjive  smrti pripadnika takozvane zlatne mladeži . No u potrazi za istinom naći će se na putu nemilosrdnih  profesionalnih ubojica. Uz zanimljivu, intrigantu priču o mračnoj strani hrvatske svakodnevnice  gledatelje će kao i u prethodne dvije sezone privući i zanimljivi likovi  koje tumače vrhunski hrvatski glumci, a glavnu glumačku postavu  čine Judita  Franković, Dragan Despot i Miodrag Krivokapić. Serija je za  Hrvatsku  televiziju nastala u produkciji  tvrtke  „ Ring Produkcija“.

Prema priči  Darija Vincea scenarij su napisali Saša Podgtelec i  Dario  Vince, redatelj je  Goran Rukavina, direktor  fotografije je  Darko Drinovac, umjetnički direktor Ivo Knezović. Kostimografkinja je Sanja Šeler, majstorica maske Silvija  Bradica, montažer Danijel  Pejić, a glazbu  supotpisuju Antun Tony  Lovrić i  Davor  Devčić.  U  trećoj sezoni prisutna je dijelom i glazba sastava Pips Chips & Videoclips. Glavni producent je Dario Vince, a izvršni producent je Igor  Vukov. Urednik  triju sezona serije je Mislav Brumec.  Zadovoljstvom uspjehom serije i glumom  u njoj nisu krili  glumci.

„ Lik Lucije Car kojeg  tumačim je jako kompleksan. Ova serija dozvoljava da se likovi dubinski prikažu, da se njima kompleksnije bavi. Za mene je izazov  glumiti u ovoj seriji i drago mi je da se ekipa odlučila raditi seriju s jednim zanimljivim, snažnim ženskim likom kao protagonistom. Ova serija ukazuje na društvo u kojem živimo i to  čini bez dlake na jeziku, ukazuje na probleme s kojima se susrećemo, dotiče se tema od tranzicije do  post ratnih godina“, rekla je glumica Judita Franković.  Očekuje da će ova posljednja sezona biti  bolja od prethodne dvije, te smatra kako su svi u filmskoj ekipi nešto naučili  kroz ovu seriju.

 U  kolarima se  priča da je ova  sezona najbolja kombinacija  prvih dviju, gledatelji će dobiti sočnu priču, likovi iz prethodnih sezona će ući u neke priče koje će  gledateljima biti interesantne, te se veselim ovoj trećoj sezoni“, izjavila je mlada glumica.

 Poznati glumac Dragan Despot  tumači lik bivšeg udbaša ubojice .  No u ovoj  trećoj sezoni izaći  će na vidjelo neke njegove dugo potisnute ljudske dimenzije.

„ Mogu reći da je serija značajna za čitav moj filmski opus. Ovo je jedna od mojih najdražih uloga  koje sam odigrao  u filmu ili na televiziji, jer mi je pružila mogućnost da se glumački izrazim na više slojeva, u više dimenzija. Dosta je  izazovno, zahtjevno, ali i zahvalno. Serija je gledateljima zanimljiva jer direktno osluškuje  vrijeme u kojem živimo i korespondira s tim  vremenom „, ističe  Despot.

 Glumac Mladen Vujić uživao je tumačeći  lik Sepa koji je je suborac, a kasnije i tjelohranitelj bivšeg  generala Hrvatske vojske  Josipa Koretića koji je nakon Domovinskog rata postao tajkun. Sep pomaže  Koretiću i u pronalasku ubojice njegovog  sina, Časlava  Koretića.

„ Ova serija ima svoje ime i prezime. Bio mi je gušt glumiti u njoj, redatelj je sjajan kao i glumačka ekipa“, rekao je Vujić.

 Glumica Jelena Miholjević tumači  lik Zore  Agnezi urednice i „životne“ mentorice  novinarke Lucije Car.

„ To je kompleksni lik koji ima profesionalni i majčinski odnos s Lucijom  u ovom okrutnom svijetu. Bilo mi je jako zanimljivo glumiti u ovoj seriji, ponosna sam na tu seriju.  Ona se može gledati na više razina,  gledateljima može biti zanimljiva na različite načine, lijepo je da u Hrvatskoj imamo takvu produkciju. Serija je ciljana na gledatelje koji vole takav žanr, ali teško je da je netko ne bi prihvatio jer je dobro napravljena“, zaključila je glumica.

 Poznati glumac  Dejan  Aćimović koji tumači lik generala Josipa Koretića i   poslijeratnog tajkuna je rekao kako mu je izuzetno zadovoljstvo bilo glumiti u ovoj seriji jer je filmska ekipa znala što hoće.

„Dobar scenarij,  dobra glumačka ekipa i   redatelj. Sve je to pokazalo da se radi o ozbiljnoj seriji. Puno je takvih likova danas oko  nas koji ja tumačim, te mi ga nije bilo  komplicirano odigrati ga. Kad je dobra priča, dobri glumci, nije teško napraviti dobru stvar“ rekao je Aćimović.

 Glavni producent Dario Vince je rekao kako je projekt „ Počivali u miru“ počeo 2011 godine. Prva sezona je emitirana 2013, a druga 2015.

„ Serija se bavi novinarskim istraživanjem, kroz svaku sezonu  pratimo neku priču  koju  kriju ljudski grobovi,  u svakoj sezoni se bavimo drugom temom, ali ono što povezuje sve tri sezone osim novinarke Lucije Car su  potisnute priče hrvatske tranzicije, današnjeg vremena, ali i onog  vremena prije 20 godina. Bavimo se tragovima koje je vrijeme ostavilo na ljudima i njihovim životima u svim sferama društva“, rekao je Vince. Dodao je kako je  bilo uzbudljivo, ali i naporno raditi na seriji. No serija je okupila sjajnu ekipu.

„ Serija je postigla  znatan uspjeh,  njezine dvije epizode publika je dobro prihvatila, a dobro je prošla i na stranom tržištu. Tako  da je ovo prva hrvatska dramska serija koja je izašla na zapadno tržište. Do sada je prikazana u Belgiji i Americi, a sada se  kreće s  prikazivanjem u Velikoj Britaniji. Imamo  daljnjih interesa i pregovora. Ovo je ozbiljna serija koja se  bavi lokalnim stvarima, hrvatskim iskustvima“, ističe Vince.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

serija, hrt