Kolumne

KOMENTAR DARKA MARINCA: Na morje ili kako će Slovenija dobiti izlaz na otvoreno more...

Piše: PolitikaPlus

Hrvatsku javnost sigurno zanima, kako će RH parirati, opet agresivnim najavama o slovenskoj namjeri slovenskom blokiranju hrvatskog članstva u Schengenskoj zoni  i članstvu u OECD. Zbog ucjene, jer su nam se ispriječili u pregovaračkom procesu za Punopravno članstvo u EU koju je bilo nemoguće odbiti, prihvatili smo arbitražu, o našim kopnenim i morskim granicama.

Slovenija se  gotovo od osamostaljenja trudila postaviti na višu strategijsku stepenicu od Hrvatske. Počevši od prometnih odsijecanja Hrvatske, preferiranjem jednih, a zapuštanjem drugih prometnih pravaca, zaposjedanjem Svete Gere,  prelazak obavještajnog vozila i dr.

Pustimo sada to što Slovenija u prijeporu s Hrvatskom uvijek do sada izgleda kao stariji akter ili što slovenska politika odlučila se za heavy-handed ili diplomaciju teške ruke, u svakoj ozbiljnijoj analizi ponašanja našeg zapadnog susjeda mi moramo vidjeti taj administrativni kapacitet, koji se ogledao i po tome  kako je slovenska administracija brzo pročešljala  40 tisuća stranica materijala naše pristupne dokumentacije, za članstvo Hrvatske u EU. Kako bi onda  krajem 2008 vetom spriječili otvaranje devet, a zatvaranje dva poglavlja pristupnih pregovora, jer se po njima u dokumentima prejudicirala granica.

Projektanti dosadašnje politike Slovenije prema Hrvatskoj očekujući kako će ostvariti nacionalne interese u nadilaženju mane svog geopolitičkog položaja tj. nemogućnosti izlaska u međunarodne vode. Kod toga  uvijek je koristila činjenice kako je bila članica NATO-a i EU, kad to Hrvatska nije bila. Vjerojatno sada u Sloveniji vide posljednju priliku u činjenici, što će Hrvatska još jedno vrijeme biti izvan schengenskog prostora. I baš tu leži zec čitaj opasnost u toj posljednjoj prilici, jer Slovenski koncept iznuđenog popravka svog geopolitičkog položaja. To ne mora značiti radikalizaciju prijepora u svom intenzitetu već posebno u dubini geopolitičkih utjecaja u Europi.

U vrijeme velikog pristupa u EU 2004., a među njima i Slovenija, slovenski obavještajni analitičari u sklopu ministarstva vanjskih poslova sačinili su jedno izvješće ili preporuku. U njoj je tada stajalo kako Hrvatsku treba podržati na njenom putu prema euroatlantskim integracijama, a zanimljiv je zaključak ili procjena, kako Slovenije neće imati  saveznika u državama NATO-a  i Europske unije,a vjerojatno se mislilo i na EU administraciju.

Druga takva studija govorila je o tome kako pomicanje schengenske granice na jug, Sloveniji smanjuju troškove osiguravanja granice. Za javnost posebno hrvatsku, ostalo je nejasno što je poremetilo, ovaj recimo redoslijed slovenskih nacionalnih interesa? Tako da je ostalo nejasno radi li se tu o nalazištima fosilnih goriva u sjevernom Jadranu, ili o europskim kontinentalnim interesima kao nazivniku Njemačko-Ruskih interesa ili svemu zajedno ili o nečemu do sada javno neizrečenom.

Slovenska blokada pristupnih pregovora Hrvatske, kao i sadašnje postupanja poslije tzv. arbitraže imao je i ima elemente psihološkog rata, koji se značajno provodi putem medija.

Što ako npr. ako se slovenski policijski ili patrolni brod usidri u našim teritorijalnim vodama imamo li opcije za sve moguće situacije?

Na ucjene se ide na isti način, pravljenjem ekonomske i političke štete. Zašto? Pa, zbog dobrih odnosa. Jer, nestabilnost uzrokuje vanjskopolitički partner koji nema jasne, konzistentne stavove. Vrijedne žene i muškarci priskrbili su inkriminirajući razgovor, zašto ga politika nije uspjela iskoristiti? Pa, ni ispriku za nečasne i kriminalne radnje Slovenije nismo dobili.

Približavanje Hrvatske eurozoni, šengenskom prostoru i Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) tri su glavne vanjskopolitičke točke za nadolazeću godinu, istaknuli su u srijedu premijer Andrej Plenković i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić na svečanom primanju za predstavnike Diplomatskog zbora u Zagrebu. 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ARBITRAŽA, hrvatska, slovenija, Darko Marinac