Svijet

NAKON OPTUŽBI: Evo kako je francuski premijer branio svoj let za 350.000 eura iz Japana

Piše: PolitikaPlus/Hina

Francuski premijer, čija vlada je obećala da će "očistiti" politiku, bio je prisiljen u srijedu braniti svoju odluku da unajmi privatni zrakoplov za 350.000 eura kako bi se vratio kući iz Japana.

Oporbeni političari osudili su taj potez premijera Edouarda Philippea a nevladina agencija koja progoni financijske prijestupe na visokim instancama, optužila ga je za ignoriranje vladinog obećanja o uzornom ponašanju.

Predsjednik Emmanuel Macron našao se na udaru kritika ranije ovoga mjeseca zbog proslave svog 40. rođendana na posjedu kraljevske palače. Njegov ured pokušao je umanjiti važnost toga priopćivši da su proslavu rođendana platili Macron i njegova supruga.

Philippe je priznao u izjavi za radio RTL da se vratio s izaslanstvom u Pariz iz Tokija, nakon službenog posjeta Novoj Kaledoniji, unajmljenim zrakoplovom po cijeni od 350.000 eura, ali je rekao da je to morao učiniti.

"Potpuno razumijem iznenađenje i pitanja francuskog naroda", kazao je. "Znali smo da nema komercijalnog leta u vrijeme kada smo se trebali vratiti, a znali smo da se vratiti moramo jer je predsjednik putovao u srijedu ujutro...".

"Pravilo je, kad god je to moguće, da premijer ili predsjednik moraju biti u zemlji... Preuzimam punu odgovornost za tu odluku", rekao je premijer.

Karim Bouamrane, glasnogovornik Socijalističke stranke, napisao je na Twitteru da taj let ukazuje na "amaterizam" vezano za organizacijske sposobnosti Philippeovog tima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

LET, FRANCUSKI PREMIJER, TROŠKOVI