Mojbiz

LJUBLJANA: Sve više hrvatske hrane na slovenskim policama

Piše: PolitikaPlus/Delo

Prema istraživanju Valicona, među deset najprepoznatljivijim brendovima u Sloveniji, nema niti jednog koji je u vlasništvu neke slovenske kompanije.

U Agrokoru nikad nisu skrivali da su im police Mercatora potrebne za njihove proizvode. Iz najvećeg slovenskog trgovca uporno ponavljaju kako se udjel slovenskih proizvoda nije bitno smanjio. Mercator godišnje otkupi oko 500 milijuna eura robe od slovenskih dobavljača, a s druge strane se čini kako na njegovim policama prevladavaju hrvatski proizvodi.

Analitičar Aleš Kuhar ide toliko daleko da kaže kako je Slovenija izgubila suverenost na poručju hrane.

- Povećan uvoz hrane iz Hrvatske posljedica je više faktora. Najvažniji je integracija sustava Agrokor-Mercator. Hrvatski kapital je posljednjih godina u Sloveniji realizirao dva velika preuzimanja u prehrambenoj industriji. Prvi je bio Droga Kolinska, a slijedila je kupnja Žita. Tako sada u ovom sektoru imamo tri velike kompanije koje su u vlasništvu hrvatskog kapitala, što itekako utječe na trgovinu odnosno robnu razmjenu među dvjema državama. Drugi važan faktor leži u činjenici da Hrvatska prehrambenu industriju tretira kao stratešku. Zato tamo vlada nesumnjivo jače podupire prehrambeno-prerađivačku industriju nego što je to slučaj u Sloveniji, kaže Kuhar za Delo.

Prvi čovjek Mercatora Tomislav Čizmić opovrgava da se udjel hrvatskih proizvoda povećao. 

-  Problem u toj percepciji jest da je dobroj slovenskoj mortadeli dodana dobra hrvatska mortadela. U Mercatoru vas zbuni kad imate samo jedan proizvod na izbor, a u drugim trgovinama to nije slučaj, tvrdi Čizmić.

No, statistika kaže da je uvoz hrane iz Hrvatske znatno povećan u posljednje tri godine. Posebno se to odnosi na uvoz mesa i mesnih prerađevina što se povezuje s Agrokorovim kompanijama PIK Vrbovec i Belje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

trgovine, hrvatska, hrana, slovenija