Svijet

DOGOVOR: London i Teheran se dogovorili o potrebi poboljšanja suradnje

Piše: PolitikaPlus/Hina

Velika Britanija i Iran dogovorili su se u nedjelju da moraju ostvariti velik napredak u poboljšanju odnosa, u prigodi posjeta britanskog ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona Teheranu.

Johnson koji je u Teheran stigao u subotu, izrazio je "zabrinutost" Londona zbog određenog broja iransko-britanskih državljana u zatvorima u Iranu. Iranska strana je iskoristila njegov dolazak kako bi izrazila razočaranje vlasti zbog slabog učinka koji je dogovor o iranskom nuklearnom programu 2015. imao na gospodarstvo Islamske Republike.

Johnson se u nedjelju ujutro sastao s iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem, izvijestio je AFP, odmah nakon susreta s direktorom iranske Organizacije za atomsku energiju Ali Akbarom Salehijem.

Johnson je na tim susretima izrazio "našu zabrinutost zbog konzularnih pitanja građana s dvostrukim državljanstvom", ističe se u priopćenju Foreign Officea.

Johnson i Rouhani su "otvoreno razgovarali o zaprekama koje stoje na putu iransko-britanske suradnje i dogovorili se da je nužno ostvariti pomak na svim poljima", dodaje se u priopćenju u kojemu se posjet britanskog ministra ocjenjuje "korisnim".

"Dvije strane žele nastaviti putem kojim su krenule kako bi riješile teška pitanja (...) i sačuvale dogovor o nuklearnom programu".

Rouhani je tijekom razgovora ocijenio da veze Velike Britanije i Irana nisu "ostvarile potencijal koji se očekivao" nakon potpisivanja ugovora o nuklearnom programu te da su potrebni "daljnji napori" radi optimalne "suradnje" dviju strana, navodi se u priopćenju iranske vlade.

Johnsonov posjet se vremenski podudara s najavom o početku zatvorenog suđenja iransko-britanskoj državljanki Nazanin Zaghari-Ratcliffe za "širenje propagande". Ona je u rujnu 2016. osuđena na pet godina zatvora zbog sudjelovanja u prosvjedima protiv vlasti 2009.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VELIKA BRITANIJA, IRAN