Svijet

RANJENO SEDAMNAEST LJUDI: Izraelski vojnici sukobili se s palestinskim prosvjednicima na Zapadnoj obali i u Gazi

Piše: PolitikaPlus

Izraelska vojska ranila je sedamnaest ljudi, izjavili su liječnici, kada su izbili palestinski prosvjedi na okupiranoj Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze u četvrtak, nakon što su Sjedinjene Države priznale Jeruzalem kao izraelsku prijestolnicu.  

U gradovima Hebronu i Al-Birehu na Zapadnoj obali  okupile su se tisuće prosvjednika koji su uzvikivali "Jeruzalem je prijestolnica palestinske države", rekli su očevici. Dio Palestinaca bacao je kamenje na vojnike.

Jedna prosvjednik je pogođen pravim streljivom, a 14 gumenim mecima, rekli su liječnici. Glasnogovornica vojske izjavila je da su vojnici koristili opremu za rastjerivanje gomile protiv stotina ljudi koji su bacali kamenje.  

U Pojasu Gaze deseci prosvjednika su se okupili nedaleko od granične ograde s Izraelom i bacali su kamenje na vojnike s druge strane. Dva prosvjedika su ranjena živim streljivom i jedan od njih je u kritičnom stanju.

Palestinske vlasti pozvale su na opći štrajk u znak prosvjeda zbog objave američkog predsjednika Donalda Trumpa o Jeruzalemu u srijedu.

Izrael je u Šestodnevnom ratu 1967. okupirao istočni, arapski dio Jeruzalema. Godine 1980. Izrael je proglasio Jeruzalem svojim glavnim gradom te se u zapadnom Jeruzalemu nalazi sjedište predsjednika, premijera, parlamenta (Kneset) i gotovo sva ministarstva.

Vijeća sigurnosti UN-a proglasilo je tu izraelsku odluku ništavnom i međunarodna zajednica ne priznaje izraelski suverenitet nad istočnim Jeruzalemom. Sve države koje priznaju Izrael svoja veleposlanstva imaju u Tel Avivu. 

Palestinci žele istočni Jeruzalem za prijestolnicu svoje buduće države, a Izrael grad smatra svojom nedjeljivom i vječnom prijestolnicom.

Američko prihvaćanje Jeruzalema za izraelsku prijestolnicu prekinulo je desetljećima dugu politiku SAD-a da se o statusu grada treba odlučiti u pregovorima s Palestincima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IZRAEL, PALESTINCI