Mojbiz

SPLIT: Splitsko Gradsko vijeće prihvatilo odluku o preustroju gradske uprave: umjesto 18 bit će 12 odjela

Piše: PolitikaPlus/Hina

Splitsko Gradsko vijeće je u noći sa srijede na četvrtak usvojilo odluku o unutarnjem preustroju Gradske uprave po kojoj će umjesto dosadašnjih osamnaest biti dvanaest odjela (upravnih tijela), a za koju predlagač tog preustroja gradonačelnik Andro Krstulović Opara kaže da je "radikalan potez" koji će pridonijeti većoj učinkovitosti Gradske uprave.

"Ja sam odlučan napraviti iskorak te smo odlučili smanjiti jedan ogroman aparat u kojem je bilo 74 posto djelatnika koji su na rukovodećim položajima i koji su tvorili 18 upravnih tijela a racionalizacijom ćemo imati 12 upravnih tijela," izjavio je Krstulović Opara novinarima.On je objasnio kako će od 12 tijela njih 4 biti potpuno nova a to su: Služba za upravljanje gradskom imovinom, Služba pravnih poslova, zaštite i zastupanja, Služba za gospodarstvo, obrtništvo i turizam te Služba za međunarodne i EU projekte.


Posebice je istaknuo Službu pravnih poslova, zaštite i zastupanja rekavši kako će to biti "snažan branik" svima koji su imali Grad Split kao protivnika u sudskim procesima u kojima je Grad Split, po njegovim riječima, u pravilu gubio velike novce. Objasnio je kako će Služba za gospodarstvo, obrtništvo i turizam iskoračiti prema kvalitetnijem gospodarstvu oslonjenom na turizam što će generirati rast obrtništva.


"Služba za međunarodne i EU projekte treba Splitu radi većeg privlačenja sredstava iz fondova EU. Primjerice u 2016. godini povukli smo iz EU fondova 9 milijuna kuna a u sljedeće tri godine planiramo iz tih fondova povući 330 milijuna eura," kazao je Krstulović Opara. Po njegovim riječima u tijeku je i stvaranje jednog "snažnog i vrlo efektivnog mehanizma" u splitskog Gradskoj upravi koji se zove Odjel za financije, računovodstvo i kontroling koji će pratiti poslovne procese te ih digitalno obrađivati i, kako se izrazio, ubrzavati naplatu i tijek novca u Splitu.


"Prije 60 dana počeli smo novi način potraživanja prema dužnicima Grada Splita i obradili smo 2.400 predmeta te povukli (naplatili) 24 milijuna kuna. Samo u dva mjeseca mi smo napravili posao koliko je 2016. godine urađeno tijekom cijele godine kada je povučeno (naplaćeno) oko 20 milijuna kuna u oko 2.200 predmeta," objasnio je Krstulović Opara.Dodao je kao aktivnosti u zadnja dva mjeseca pokazuju da se mogu brzo i kvalitetno "povlačiti sredstva koja kolaju Splitom a ne prolaze kroz Gradsku blagajnu."

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

UPRAVA, GRADSKO VIJEĆE SPLITA, SPLIT