Mislav Miholek

PANONSKI VIDICI: Jingle bells, jingle bells, jingle all the way - Napad božićnog šoping ludila ili kako se mijenjaju običaji

Dok blesavi komunisti nisu mogli silom promijeniti običaje, široka ruka trgovačkog poslovanja doniješe nam američke navade, pa nam božićne pjesme trešte kontra tradicije.

FOTO: Prve hrvatske jaslice Vojte Braniša.
Piše: Mislav Miholek

U socijalističkom lageru Božić je uglavnom bio neradni dan. Čak je luda Istočna Njemačka imala nešto što se zvalo Narodni Božić, praznik preuzet iz nacizma, a Poljaci bi vrlo vjerojatno digli oružanu pobunu da se ih tjeralo raditi na Božić. Doduše, 'napredna' i navodno Zapadu sklona Jugoslavija nije imala Božić, jer drug Tito se često trudio biti veći komunist od Staljina, a Božić je jedan od tih radosnih trenutaka kada se dokazivalo da nema Boga u južnoslavenskom socijalističkom raju.
    
Iako po većem dijelu firmi, pogotovo u sedamdesetima i osamdesetima, nosali su se kolači i bilo je više svečano nego radno, komunističko školstvo je do samoga kraja se trudilo djeci zeznuti radost Božića. Direktori osnovnih i srednjih škola u komunističkoj Hrvatskoj bili su posebna sorta ljudskoga šljama, kreteni spremni provoditi svaku glupost koje se domislila Partija. Doduše, mnogi su kasnije prešli u HDZ, pa odjednom postali turbo-katolici.   

Nevjerojatno kolika je transformativna snaga kapitalizma. S lijepim pristupom ljude se može nagovoriti na sve.


Danas je pak Božić u rukama kapitalizma, pa tako već kroz studeni možemo kupovati božićne artikle, a početkom prosinca sve je okićeno. Doduše, tradicijski božićno doba počinje Badnjakom,  a završava Svijećnicom. Advent ilitiga Došašće je doba pripreme bez ikakvog sjaja ili nečega takvoga, štoviše zornice sijeku san, posti se (kod pravoslavaca već je od sredine studenog strogi post). Djeca imaju svetoga Nikolu koji im donosi radost ili pak svetu Luciju u južnim krajevima. Advent nije doba prejedanja i pretjeranog slavljenja, nije nikada bio, sve do sada.
    
Dok blesavi komunisti nisu mogli silom promijeniti običaje, široka ruka trgovačkog poslovanja doniješe nam američke navade, pa nam božićne pjesme trešte kontra tradicije. Adventski sajmovi jesu dio srednjoeuropske tradicije, štoviše Zagreb je od svoga adventskog sajma uspio se konačno nametnuti kao turistička destinacija, to je pozitivna stvar, ali zar je hrvatska tradicija toliko slaba da je malo kapitalizma pregazi bez ikakvog otpora?
    
Nakon blagdana Sveta tri kralja, borovi lete van i prestaje božićno doba, iako je stoljećima ono trajalo kroz cijeli siječanj. A iz Katoličke crkve, ni glasa, ni glasića, ništa se ne čuje.

Božić je radost usred zime, svjetlo usred mraka. Neka zasjaji i ovom napaćenom društvu.


Nevjerojatno kolika je transformativna snaga kapitalizma, a tu se vidi koliko je komunizam u biti glup. S lijepim pristupom, s puno šarenila i nešto sitno glamura, ljude se može nagovoriti na sve. Pendrek-pristup i sila dugoročno ne postižu ništa. Doduše, naša hrvatska najveća tragedija je i dalje da nam u kapitalističkom uređenju gospodare komunistički kadrovi, pa većina toga propada.
    
Martina Bienenfeld, šefica Turističke zajednice Grada Zagreba sigurno nije komunistički kadar, pa stoga Advent u Zagrebu u svemu svome šarenilu i optimizmu više nego dobro funkcionira.  
    
Da ne budem namčor, običaji tu jesu da se mijenjanju i u ovom našem svijetu, darvinistički opstaju samo oni koji se najbolje snalaze. Ali postoji takva riznica božićnih običaja koju se ne bi trebalo odreći.

Fra Jerko Fućak, jedan od otaca Zagrebačke biblije, uz fra Bonaventuru Dudu, prevoditelj Novoga zavjeta, obožavao je božićne pjesme, govorio da su Biblija u malome. Nadam se da će svako radovati Božiću kao što se radovao taj dobri franjevac, njegovu radost pamtit ću dokle god budem mogao. Božić je radost usred zime, svjetlo usred mraka. Neka zasjaji i ovom napaćenom društvu.
   
***

Poštovani čitatelji, opraštam se s vama. Od siječnja 2014. kao kolumnist, a od rujna 2016. kao novinar, objavio sam na portalu PolitikaPlus dvjestotinjak autorskih tekstova. Želim Vam svima da o(p)stanete u suvremnoj Hrvatskoj, a ujedno Vam unaprijed želim blagoslovljen Božić!

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HRVATSKA, KAPITALIZAM, DOŠAŠĆE, ADVENT, BOŽIĆ, MISLAV MIHOLEK