Regija

DEŽELA: Miro Cerar kaže da želi dijalog s Hrvatskom, ali da Zagreb još nije spreman na suradnju

Komentirajući odnose s Hrvatskom i započeti dijalog s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, Cerar je kazao da granično pitanje opterećuje odnose između dvije države.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u utorak da bi želio da se dijalog s Hrvatskom oko arbitraže završi, ali da hrvatska strana za to još ne pokazuje dovoljno "kooperativnosti".

"Želio bih da se to završi pozitivnim rezultatom i provedbom arbitražne presude i trudim se da do toga dođe, ali hrvatska strana za sada još nije kooperativna", kazao je Cerar novinarima prilikom posjeta vlade regiji Zasavje.

Komentirajući odnose s Hrvatskom i započeti dijalog s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, Cerar je kazao da granično pitanje opterećuje odnose između dvije države.

Očekuje, kako je rekao, da će se dijalogom doći do pozitivnog rješenja, ali je i naglasio da će Slovenija inzistirati na implementaciji presude arbitara. Pritom očekuje i pomoć Europske komisije.

Kako su prenijeli slovenski mediji, Cerar je zanijekao neke navode iz hrvatskog tiska prema kojima je naklonjen kompromisnom rješenju u vezi arbitražne presude, po kojoj bi se ono što su donijeli arbitri prije pet mjeseci "ugradilo" u budući bilateralni sporazum Slovenije i Hrvatske.

Takva se špekulacija najprije pojavila u slovenskim medijima na tragu izjave Vasilke Sancin, stručnjakinje za međunarodno pravo koja je bila konzultantica za pitanje arbitraže u vrijeme bivše vlade koju je vodio sadašnji slovenski predsjednik Borut Pahor.

Cerar je naglasio da nikakvo dogovaranje s Hrvatskom ne smije izazvati veći otklon od već donesenog arbitražnog rješenja.

"Riječ je samo o tome da se na terenu bilateralno dogovore pojedinosti u okvirima tolerancije, što je dopušteno i arbitražnom odlukom. Sve drugo bilo bi protupravno i u suprotnosti s interesima Slovenije, a takvo ću stajalište zastupati i ubuduće", kazao je Cerar.

Prije Cerara i njegov je ured zanijekao da se razgovara o bilateralnom sporazumu kojim bi se, uz neke dogovorene izmjene arbitražne presude, sadržajno većinom realizirala arbitražna presuda.

Cerarov ured reagirao je na članak u vezi s arbitražom što ga je u utorak objavio "Večernji list", navodeći kako bi Ceraru odgovaralo da riješi kompromisom granično pitanje s Hrvatskom kako ta tema ne bi pratila političku kampanju pred parlamentarne izbore koji će se održati polovicom iduće godine.